HAZA BELFÖLD Fico: Rendszeresen kihelyezett kormányülések lesznek a régiókban

Fico: Rendszeresen kihelyezett kormányülések lesznek a régiókban

504
hirdetés

Rendszeresen, 6-8 hetente kihelyezett kormányüléseket tart majd Robert Fico (Smer-SD) kabinetje az egyes régiókban. Ha időben, a terv szerint november közepén sikerül elfogadni a kormányprogramot, még idén sor kerülhet az első kihelyezett ülésre – jelentette ki a kormányfő, miután kedden felkereste a beruházási, régiófejlesztési és informatizációs minisztériumot (MIRRI).

Robert Fico, fotó: dunataj.sk

„A kisprojekteknél akarunk segíteni az önkormányzatoknak, melyekhez általában hiányzik az önrész, emellett mindent megteszünk, hogy nagyobb beruházásokat is beindítsunk az egyes régiókban” – jelentette ki Fico. Hogy az ország melyik részén lesz az első kihelyezett ülés, azt nem közölte. Fico elégedett azzal, hogy Michal Kaliňák, a Szlovákiai Városok és Falvak Társulásának (ZMOS) előző szóvivője lett a MIRRI államtitkára.
Fico megállapodott Richard Raši (Hlas-SD) beruházási miniszterrel az uniós alapokkal kapcsolatos hatáskörök elosztásáról, amelyek a MIRRI-hez, a kormányhivatalhoz, és Peter Kmec (Hlas-SD) miniszterelnök-helyetteshez tartoznak. „Mindent megteszünk, hogy az év végére ne legyen semmiféle átfedés, hogy elsősorban ez a minisztérium foglalkozzon az uniós alapokkal, Kmec miniszterelnök-helyettes az uniós helyreállítási tervvel, és minden ilyen eddigi hatáskör, ami a kormányhivatalhoz tartozott, kettejük között lesz elosztva” – mondta Fico.
Raši elmondta, tárcája igyekszik majd olyan mértékben eljuttatni a támogatásokat régiókba, amilyen mértékben csak képesek felhasználni azokat, és maguk határozhatják meg a saját prioritásaikat. „Ugyanakkor a régiókat megcélzó országos projektek is lesznek, ilyen a közművesítés és csatornázás befejezése. A következő programozási időszakban jelentősen egyszerűsíteni akarjuk az uniós támogatások lehívását és felhasználásának módját” – tette hozzá Raši.
Elmondása szerint a tárcájának gondjai is vannak, ilyen például 450 millió euró megoldatlan átcsoportosítása a környezetvédelmi minisztériumtól az energiaárak kompenzálására, vagy hogy túl sok szerződést kell ellenőrizni és jóváhagyni a regionális operatív programokban.

TASR

hirdetés
Previous articleMég a hétfői napon komoly erőket irányít a magyar határra a szlovák kormány
Next articleRémísztő éjszakát éltünk túl Komáromban