HAZA BELFÖLD Felmérés: A lakosság közel fele szerint Szlovákia túl sokat segít az ukránoknak

Felmérés: A lakosság közel fele szerint Szlovákia túl sokat segít az ukránoknak

673
hirdetés

A szlovák állampolgárok közel fele úgy gondolja, hogy Szlovákia túl sok segítséget nyújt az ukránoknak, és a segélyeket korlátozni kellene – derül ki a Szlovák Tudományos Akadémia (SAV) Társadalom- és Pszichológiai Tudományok Központja (CSPV) által végzett, a tudományos akadémia honlapján közzétett felmérésből. A közvélemény-kutatásból az is kiderül, a szlovák állampolgárok attól tartanak, hogy „a fegyverszállítások csak meghosszabbítják a háborút”.

Kép: illusztráció, pixabay.com

„A megkérdezettek válaszaiból fáradtságot érzékeltünk, ez pedig több tényezőre is visszavezethető. Gazdasági nyomás, politikai tényezők, valamint a sajtó hatása állhat emögött” – mondta Jana Papcunová szociálpszichológus. A szakember hozzátette, a gazdasági problémák és a politikai kampány is hozzájárult a fáradtság érzéséhez. Hangsúlyozta azt is, hogy a menekültválság állandó medializálása érzéketlenné teheti a közvéleményt.
„Fontos felismerni, hogy természetes emberi reakció, ha egy elhúzódó és megterhelő válság során az emberek belefáradnak abba, hogy szolidaritást vállaljanak. Az ezzel kapcsolatos fáradtság és következményeinek kezelése kulcsfontosságú a társadalmi kohézió fenntartásához és az empátia, a tolerancia, a szolidaritás értékeinek előmozdításához” – zárta Papcunová.
A felmérést augusztusban végezték 1854 válaszadó bevonásával.

TASR

hirdetés
Previous articleFico: Nincsenek alapvető eltérések az általunk preferált pártok programjában
Next articleKomárom eddig veretlen