HAZA GAZDASÁG Felmérés: A lakosság 17 százalékának agyagi helyzete romlott négy év alatt

Felmérés: A lakosság 17 százalékának agyagi helyzete romlott négy év alatt

439
hirdetés

A lakosság többségének anyagi helyzete nem sokat változott 2020 és 2024 között. Az ország lakosainak 44 százaléka elégedetlen általános anyagi helyzetével, 27%-uk hosszú ideje rossznak érzi a helyzetet, további 17%-uk pedig úgy érzi, romlott a helyzete. A többiek elégedetlenek az anyagi helyzetükkel.

Kép: illusztráció, pixabay.com

A felmérést a 365.banka készíttette február 29-e, azaz az idei szökőév alkalmából. A közvélemény-kutatást az Ipsos végezte februárban, 1050 válaszadó bevonásával .
„Több embernek sikerült elkezdenie a takarékoskodást, ami jó hír. Ami azonban a havi fizetés legalább hatszorosának megfelelő összegű tartalékot, vagy a befektetéseket illeti, minden ötödik ember válaszolta azt, hogy próbálta, de nem sikerült ilyen mértékű megtakarítást elérnie az elmúlt négy évben” – mondta Linda Valko Gáliková, a 365.banka PR-vezetője.
A válaszadók több mint negyede (26%) nyilatkozott úgy, hogy a legutóbbi szökőév óta rendszeresen takarékoskodik. Ami a nagyobb kiadásokat illeti, ebben az időszakban a lakosság legnagyobb része új autót vásárolt (23%), vagy felújította a lakását (16%). A megkérdezettek több mint fele (55%) nem invesztált nagyobb összeget semmibe.
A felmérés eredményei szerint a lakosság 27%-a optimista a következő, a 2028-ban esedékes szökőévet illetően. 29% nem vár változást, és mintegy 14% aggódik amiatt, hogy romolhat a helyzet. „Mivel az elmúlt időszakot dinamikus változások jellemezték, a válaszadók kevesebb mint harmada nem tudja megjósolni, hogyan alakulnak a dolgok a következő négy évben” – tette hozzá Valko Gáliková.

TASR

hirdetés