HAZA BELFÖLD Felfüggeszti a megyei választásokról folytatott járási szintű tárgyalásokat a Most-Híd

Felfüggeszti a megyei választásokról folytatott járási szintű tárgyalásokat a Most-Híd

4499
hirdetés

Felfüggeszti a megyei választásokon való együttműködésről folytatott járási szintű egyeztetéseket a Most-Híd a megyei szintű tárgyalások lezárásáig – jelentette be Bugár Béla, a szlovák-magyar vegyes párt elnöke szombaton.

A Most-Híd Országos Tanácsának (OT) szombaton született határozatáról a párt elnöke a testület ülését követően tájékoztatta a sajtó képviselőit Pozsonyban.
Elmondta: a Most-Híd a megyei választásokon megyei szintű koalíciós megegyezésre törekszik, és az úgynevezett Népi Platform két szlovák pártját, a Kereszténydemokrata Mozgalmat (KDH), valamint a Szlovák Kereszténydemokrata Unió-Demokrata Pártot (SDKÚ-DS) tartja elsődleges partnerének.
Mivel a Magyar Közösség Pártja (MKP) és a Most-Híd között járási szinten zajlottak a novemberben esedékes megyei választásokon való együttműködésről folytatott egyeztetések, a mostani döntés ezek felfüggesztését is jelenti.
A megyei választásokon való együttműködésről szóló koalíciós megállapodásokat április elsejéig kívánja lezárni a Most-Híd – közölte Bugár Béla. Hozzátette: pártja ezt követően és a koalíciós megállapodások függvényében folytatja majd az egyeztetéseket az együttműködés lehetőségeiről járási szinten.
A vegyes párt elnöke szerint ez lehetőséget ad arra, hogy járási szinten megegyezéseket kössenek olyan párttal is, amely nem részese a megyei szinten kötött koalíciós megállapodásnak. Ez a gyakorlatban azt jelentené, hogy azokban a járásokban ahol a Most-Híd együttműködésben állapodna meg egy másik párttal, például az MKP-val, ott kevesebb saját jelöltet indítana – tette hozzá.
Az MKP és a Most-Híd szlovák-magyar vegyes párt januárban kezdett tárgyalni járási szinten a megyei választásokon való együttműködésről. Az egyeztetések eddig vegyes sikert hoztak, egyes járásokban semmilyen megállapodás nem született, több régióban viszont közel került a megállapodás, és helyenként már konkrét megállapodásokra is sor került.
Az aktuális helyzet kapcsán Berényi József az MKP elnöke pénteken a sajtóban közzétett nyílt levélben fordult a Most-Híd elnökéhez, ebben a „tárgyalások megegyezésre mutató” voltára, valamint a magyarság erős megyei képviselete megteremtésének a szükségességére hivatkozva a tárgyalások folytatásának megerősítését kérte. A megkereséssel kapcsolatban Bugár Béla szombaton azt mondta: az OT ülésén nem foglalkoztak azzal. Hozzátette: nem zártak le semmit.
A Most-Híd alapítóinak az MKP-ból való távozása óta az őszi megyei választások lehet az első olyan alkalom, amelyben a két párt együttműködési megállapodásra juthat.

MTI

hirdetés
Previous articleSzékely lobogót vontak fel a Mária Valéria híd esztergomi hídfőjénél
Next articleMegpróbáltak betörni a betléri kastélyba