HAZA RÉGIÓ Felcserélt otthonok, kiállítás a gútai tájházban

Felcserélt otthonok, kiállítás a gútai tájházban

444
hirdetés

Felcserélt otthonok címmel látogatható a gútai tájházban 2023. november 23-ától a Szlovákiai Magyar Kultúra Múzeumának tárlata, amely a II. világháború utáni kitelepítések és szlovák-magyar lakosságcsere eseményeit mutatja be. A gútai tájház úgy ad otthont a kiállításnak, hogy tudjuk, eredetileg ebből a házból, a Beneš-dekrétumok következménye miatt, mennie kellett a Kondé családnak, évekig az a szlovák család élt benne, akik Magyarországról költöztek ide.

A vándorkiállítás több képen mutatja be a deportálások történetét, a bemutatón a múzeum által készített filmet is levetítették, amelyben saját, vagy családjuk történetét mesélték el a kor tanúi.

A gútai megnyitón Németh Iveta, a Magyar Asszonyok Ligájának elnöke üdvözölte a jelenlévőket, Kárpáty Ernő alpolgármesterként örömét fejezte ki, hogy ez a rendezvény megvalósult, és nagy tisztelettel köszöntötte Szabó Györgyöt, aki Gútáról került Magyarországra, és 1979-ben tagja volt a magyar foci válogatottnak. Peczár Károly az est kurátoraként a kiállításról beszélt, amelyet eredetileg állandó tárlatként állítottak össze a Szlovákiai Magyar Kultúra Múzeumában, most pedig vándorkiállításként járja az országot. Gútán egy hónapig látogatható.

Tudjuk, a második világháború után több ezrek indultak útnak, és kerestek új otthont, vagy önként, vagy – és sajnos ez volt a gyakoribb – kényszer hatására, a háború után Csehszlovákiából is elűzték szinte a teljes német lakosságot, a magyar kisebbséggel kapcsolatban ehhez a nagyhatalmak nem járultak hozzá, ezért kellett más megoldást találnia Benešéknek. Így „kreáltak” nagyon sok magyarból háborús bűnöst, vittek el sokakat Szovjetunióba kényszermunkára, majd Csehországba kötelező közmunkára, beindították a lakosságcserét, és persze lehetőséget adtak a maradásra, csak ehhez fel kellett adniuk az embereknek az identitásukat. A felcserélt Otthonok kiállítás és a hozzá készült film személyes történeteken keresztül tárja a látogatók elé, hogyan hatottak a politikai események az ő életükre. A tárlat képeiből, dokumentumaiból, történeteiből a XX. századi magyar és közép-európai történelem legnagyobb és legembertelenebb eseményei olvashatóak ki.

Vadkerti Neszméri Csilla

hirdetés
Previous articleElültették Petőfi körtefáját Gútán
Next articleA Helios Fotóklub 46. tagsági kiállításán, egy különösen sikeres év zárásaként