HAZA RÉGIÓ Elültették Petőfi körtefáját Gútán

Elültették Petőfi körtefáját Gútán

295
hirdetés

Gútán a városháza előtti téren, 2023. november 25-én elültették Petőfi Sándor körtefáját, ahol Petőfi Sándor Egy gondolat bánt engemet című versét Tóth Csaba adta elő, majd Halász Anita a Gútáért Polgári Társulás elnöke elmondta: a legenda szerint 1849. július 31-én Székelykeresztúron a Gyárfás kúria udvarán álló körtefa alatt szavalta el az Egy gondolat bánt engemet című versét, másnap pedig elindult a segesvári csatába, onnét pedig nem tért vissza. A körtefa majdnem kipusztult, a helyiek megőrizték, és a róla vett oltványról újratelepítettéka fát.

Méhes Csaba, a GUTTÚRA elnöke hozta el Kovács Gyula pomológustól Pórszombatból Petőfi körtefáját. A Magyar Asszonyok Ligája pedig kapott egy másik értékes gyümölcs oltványt, mégpedig Mátyás király kormos almafájából, amelyet Németh Iveta vett át.

Kovács Gyula Tündérkertjében továbboltott Petőfi-körtefa oltványai már kétszáz helyszínen erősítik a Kárpát-medence magyarságának összetartozását, a Magyar Kultúráért Alapítványnak köszönhetően. Kovács Gyula pomológus, aki összegyűjtötte az őshonos fajtákat, a nagykedei fáról vitt oltványt porszombati Tündérkertjébe, majd juttatta el a Magyar Kultúráért Alapítványhoz.

A programban résztvevők összegyűjtötték a saját falujuk, régiójuk legjellemzőbb gyümölcsfáit, és az ezekhez kapcsolható néprajzi örökséget, és már kétszáz Kárpát-medencei magyar közösség vált Petőfi körtefájának őrzőjévé, a tündérkerti örökség aktív művelőjévé és elevenítette fel saját népi hagyatékát a Petőfi-bicentenárium évében, Gútáról Angyal Béla munkájával pályáztak, így kapott a város is Petőfi fájából egy oltványt.

vncs

hirdetés
Previous articleJelentős találkozó színhelye volt a Komáromi Kórház
Next articleFelcserélt otthonok, kiállítás a gútai tájházban