HAZA RÉGIÓ Fejlesztik a közműveket a Dél-komáromi ipari parkban

Fejlesztik a közműveket a Dél-komáromi ipari parkban

919
hirdetés

1Ipari parkunk új területén közel 600 millió forintos közműfejlesztés kezdődik. Egy kilométeres belső út épül, valamint kerékpár- és gyalogút létesül, kiépül a közvilágítás, illetve az ivóvíz, a szennyvíz és a csapadékcsatorna hálózat is – ismertette a március 10-i helyszínen tartott sajtótájékoztatón Czunyiné dr. Bertalan Judit kománymegbízott, dr. Molnár Attila polgármester, és Hornig Rudolfné alpolgármester.

Dr. Molnár Attila elmondta, az önkormányzat még 2011-ben vásárolta meg a közel 40 hektáros területet, amely az elkészülő közműhálózattal alkalmas lesz új befektetők fogadására.

A városvezetés a gazdasági válság idején is előre gondolkodott, szem előtt tartva a gazdaságélénkítés és a munkahelyteremtés jövőbeni lehetőségét. Ezért vásároltuk meg az ipari park szélén álló földet, melyen a jövőben zöldmezős beruházások kaphatnak helyet. Ehhez azonban elengedhetetlen a terület infrastruktúrájának kiépítése. Városunk Ógyallával közösen nyújtotta be pályázatát a „Magyarország-Szlovákia Határon Átnyúló Együttműködési Program 2007-2013” felhívására, hogy az elnyert támogatásból finanszírozzuk a közművesítést
– fogalmazott a polgármester.

Az Együttműködési Program keretében mindkét település folytat gazdaságfejlesztési tevékenységet. A szlovákiai település 170 millió forintos támogatást nyert el.

A projekt részét képezik a határon átnyúló fejlesztések is, így az Ógyallával közös üzleti szolgáltatások, többek között kedvezményes területvásárlási és bérlési lehetőségek a partner országban működő és székhellyel rendelkező vállalkozások számára. A városokban továbbá egy-egy gazdaságfejlesztési konferenciát is szerveznek a partner országok vállalkozásalapítási és -fejlesztési, valamint pályázati lehetőségeiről.

Czunyiné Bertalan Judit kormánymegbízott elmondta, a beruházás hozzájárul a két térség gazdasági összekötéséhez. Az új komáromi Duna-híd, a 13-as főút már megépült elkerülő szakasza, valamint a főút Kisbérig tervezett szélesítése a felvidéki régiót Komáromon keresztül összekapcsolja a székesfehérvári térséggel.

Ez a beruházás megtérül, hiszen ki tudja majd szolgálni az itt megtelepedni kívánó cégek igényeit. Ehhez persze elengedhetetlen az infrastruktúra kiépítése – tette hozzá a kormánymegbízott.

A kivitelezés több ütemben valósul majd meg. Elsőként egy közel 1 km hosszan megépül a gerincút, majd ennek északi oldalán az egyesített gyalog- és kerékpárút. A második ütemben a Nokia utca és az Újszállási út közötti szakaszon ivóvíz, szennyvíz és közvilágítási hálózat, valamint csapadék csatorna épül.

A 600 milliós pályázat uniós támogatottsága 85 százalék, további tíz százalék az állami támogatás, az önrész így mindösszesen 5 százalékot tesz ki.

komarom.hu

hirdetés
Previous articleEgy szál virág Tuba János sírjára
Next articleSzinte biztosan Fico és Kiska jut a második fordulóba