HAZA BELFÖLD Szinte biztosan Fico és Kiska jut a második fordulóba

Szinte biztosan Fico és Kiska jut a második fordulóba

766
hirdetés

Gyakorlatilag tényként kezelhető, hogy a szlovák államfőválasztás szombaton sorra kerülő első fordulójából Robert Fico kormányfő és Andrej Kiska független jelöltként induló vállalkozó kerül a második körbe – számolt be a Hospodárské Noviny (HN) szlovák gazdasági-közéleti lap egy felmérés eredményeire hivatkozva hétfőn.

    A pozsonyi lap arra alapozza ezt a megállapítását, hogy az újság  megrendelésére a Focus közvélemény-kutató ügynökség által készített aktuális felmérés szerint Robert Ficónak és Andrej Kiskának –  vagyis a támogatottsági lista első két helyezettjének  – eredményei magasan felülmúlják a harmadik helyen és az annál gyengébben végzett jelöltekét.
    A Focus felmérése szerint a szombati voksoláson Robert Fico kormányfőre a résztvevők 35 százaléka szavazna, míg Andrej Kiska nagyvállalkozó a megkérdezettek 23,8 százalékának bizalmát bírja. Ugyanakkor a felmérésben harmadik helyen  jelzett Radoslav Procházka – jelenleg független parlamenti képviselő,  aki a 2012-es választáson a konzervatív Kereszténydemokrata Mozgalom (KDH) listáján jutott a pozsonyi törvényhozásba – az első két helyen végzett jelölttől jelentősen lemaradva, csupán a szavazók 10,8 százalékának támogatását tudhatja magáénak.
    A Focus felmérésének adatai lényegében tükrözik az év eleje óta a többi közvélemény-kutató ügynökség által közölt adatokat, kisebb eltérések csupán a harmadik helyre várt jelölt személyében vannak. Itt az egyes felmérésekben Radoslav Procházka és a Focus mostani felmérése szerint 9,7 százalékos támogatottsággal rendelkező Milan Knazko színművész között változik a sorrend. A HN közlése szerint a 14 szlovákiai államfőjelölt közül, a KDH, a Szlovák Kereszténydemokrata Unió-Demokrata Párt (SDKÚ-DS) és a Most-Híd szlovák-magyar párt alkotta úgynevezett Néppárti Platform által  versenybe küldött Pavol Hrusovskynak (7,9 százalék), illetve a Magyar Közösség Pártja (MKP) által indított Bárdos Gyulának (5,3 százalék) a szlovák államfőválasztások történetének első magyar jelöltjének, van még érdemi támogatottsága.
    A pozsonyi lap által megszólaltatott politikai elemzők többsége is azonosul a jelölteknek a felmérésekben jelzett esélyeivel, Ugyanakkor akadnak köztük vélemények is , amelyek szerint Andrej Kiska valós támogatottsága jelentősen alacsonyabb a közvélemény-kutatásokban szereplő adatoknál. E vélemények szerint Andrej Kiska mostanra már kimerítette kampány lehetőségeit,  s a hét folyamán sorra kerülő televíziós vitaműsorok során még jelentősen veszíthet támogatottságából. Ezt  arra alapozzák, hogy Andrej Kiska olyan jelölt, akit egy évvel ezelőtt gyakorlatilag még nem ismert a közvélemény és a politikai vitákban való jártassága is megkérdőjelezhető.
http://hn.hnonline.sk/slovensko-119/fico-a-kiska-vedu-karty-moze-zamiesat-len-knazko-608385

MTI

hirdetés
Previous articleFejlesztik a közműveket a Dél-komáromi ipari parkban
Next articleAz ukrán főügyészség körözést adott ki a krími vezetők ellen