HAZA BELFÖLD Elutasítja az SaS az azonos neműek házassága elleni népszavazást

Elutasítja az SaS az azonos neműek házassága elleni népszavazást

846
hirdetés

Az összeférhetetlenség és az intolerancia kultúrájának megerősítéséről való szavazásnak tartja a Szabadság és Szolidaritás pártja a Családért Szövetség által kezdeményezett azonos neműek házassága elleni népszavazást.
A liberálisok szerint a kérdések jellegéből és a katolikus egyház által tanúsított óriási támogatásból az következik, hogy a szóban forgó népszavazásnak vallási alapjai vannak – tájékoztatott a TASR hírügynökség.
„Felhívjuk a figyelmet arra, hogy az Alkotmány értelmében Szlovákia szuverén, demokratikus jogállam. Nem kötődik semmilyen ideológiához vagy valláshoz. Az SaS arra is fel szeretné hívni a figyelmet, hogy az Alkotmány értelmében az alapvető jogok nem képezhetik népszavazás tárgyát. Az arról szóló népszavazást, hogy az azonos nemű személyek együttélése semmilyen fokú védelmet ne élvezzen, illetve semmilyen jogok ne illessék meg, az alapvető jogokba való beavatkozásnak tartjuk” – fogalmazott az SaS elnöke, Richard Sulík.
A liberálisok véleménye szerint ezért Andrej Kiska köztársasági elnöknek alkotmányos jogkörével élve a népszavazás kihirdetése előtt beadvánnyal kellene az Alkotmánybírósághoz fordulnia azt illetően, hogy a népszavazás tárgya összhangban van-e az Alkotmánnyal, illetve az alkotmányos törvényekkel. „Az SaS bízik abban, hogy a polgárok többsége felismeri a népszavazásban rejlő veszélyeket a nyitott és toleráns társadalom számára, és nem vesz részt a szavazáson” – fűzte hozzá Sulík.

dé, Felvidék.ma

hirdetés
Previous articlePeugeot 308 SW 1.6 e-HDi: Az új térbajnokok egyike
Next articleUkrán válság – NYT: az ukrán katonák pánikszerű menekülésbe kezdtek