HAZA SPORT Egy játékos csak a csapattársai segítségével tud kitűnni – interjú Lacza Alexszel, a Győr...

Egy játékos csak a csapattársai segítségével tud kitűnni – interjú Lacza Alexszel, a Győr perbetei származású labdarúgójával

1519
hirdetés

Már egészen fiatalon feltűnt tehetségével, egy patinás magyar tehetségnevelő klub pedig egy percig sem habozott a leigazolásán. Priskin Tamás, Molnár Péter és Vankó Imre után egy újabb Komáromot megjárt játékos bizonyíthat a négyszeres magyar bajnok ETO FC Győr csapatánál. Lacza Alex életútja, adottságai és céljai tekintetében sok helyen hasonlít egy másik felvidéki labdarúgóra, Bénes Lászlóra: mindketten tizenhárom évesen kerültek a Rába partjára, mindkettejük erőssége a bal lába, mindketten támadó felfogásúak, mindketten lépésről lépésre haladnak, vagy haladtak a szlovák utánpótlás válogatottakban, illetve mindketten olyan bajnokságban játszanak, vagy szeretnének játszani, amelyben bátran mernek esélyt adni a fiataloknak. A Győr színeiben 22 mérkőzésen 3 gól áll a neve mellett, melyek amellett, hogy szépségdíjas találatok is voltak, meg is mutatták, hogy Alex mennyire sokrétű rúgótechnikával, különleges labdaérzékkel és kivételes játékintelligenciával rendelkezik. Alex márciusban debütált a szlovák U20-as válogatottban, sikerült is egyből gólt szereznie. A még mindig csak tizennyolc éves labdarúgót az eddigi útjáról, sikereiről és a céljairól kérdeztük.

Fotó: Lacza Alex facebook oldala

Hogyan kezdődőtt a labdarúgó pályafutásod, mik az első emlékeid?

A perbetei focicsapatban kezdtem el focizni, még egészen kicsi koromban, de nem töltöttem el itt sok időt, mert aztán felfigyeltek rám. Családunk barátja, Sukola Attila ajánlotta fel, hogy elvisz Komáromba. Igazából a komáromi időszakom kezdetét nevezném el a futballpályafutásom kezdetének.

Kilenc évesen kerültél a KFC-hez, ahol négy évet töltöttél. Kik voltak az edzőid és szerinted miben tudtál itt a legtöbbet fejlődni?

Az első edzőm Nagy Jenő és édesapja volt, utána pedig Hajdók István. Igazából a KFC-s időszak megtanított a foci alapjaira, csapatmunkára, és arra, hogy hogyan is néz ki egy focista élete, hogy minden nap edzés van és hogy hétvégén mérkőzéseket játszunk.

Az utolsó évben megnyertétek a III. ligát, a csapat legjobb gólszerzője voltál. Nyilván nem illik olyat mondani, hogy egymagad nyerted meg a bajnokságot, de talán nem is túlzó kijelentés, hiszen nem véletlen, hogy utána Győrbe igazoltál. Szerinted miben voltál sokkal jobb, mint a többiek?

Nem szívesen dícsérem magam, de talán érettebben fociztam, mint a többiek, és volt egy nagyon jó bal lábam, amit meccsről meccsre ki tudtam használni. Hiszem azt, hogy egy játékos csak úgy tud kitűnni a többiek közül, hogyha jó a csapat. Sokszor kiszolgáltak, így tudtam elérni azt, hogy sok gólt szerezzek, nagyon sokat köszönhetek nekik.

Hogyan és kinek köszönhetően kerültél Győrbe?

Komáromban ugyanúgy felfigyeltek rám, mint Perbetén. Darázs Tamás vitt el próbajátékra Győrbe, szerencsére nem volt kérdés, hogy leigazolnak-e vagy sem. Talán a szüleimnek volt ez nehéz döntés, mert nem akartak egy úgymond kisfiút elengedni egyedül Győrbe, de tudták, hogy ezt szeretném csinálni, én is nagyon oda akartam menni, és végül így alakult.

Győrben sem aludtál el a babérjaidon, megmászva a ranglétrát beverekedted magad a kezdőcsapatba. Szerinted minek köszönhető, hogy Győrben is ilyen sikeres tudtál lenni?

Úgy gondolom, hogy a tehetségem kemény munkával párosult és minden nap egyre többet tettem meg azért, hogy elérjem a céljaimat. Többek közt az is a céljaim közt volt, hogy a Győr első csapatában bemutatkozhassak és hogy minél több játéklehetőséget kapjak.

Mi a kedvenc posztot, és miért?

Legfőképpen a bal szélen, de a jobb szélen is szeretek játszani, mert így ki tudom használni a gyorsaságomat, kreativitásomat és mindig kapu előtt vagyok.

A Győr nem riad meg attól, hogy nagyon fiatal kezdőcsapattal álljon fel a mérkőzéseire, tietek a Merkantil Bank Liga legfiatalabb kerete. Kit neveznél meg vezéregyéniségnek a csapatból, aki fiatal kora ellenére is a csapat élére tud állni?

A fiatalok közül mindenkinek megvan a saját karaktere, de a vezérszerepet senki sem veszi magára, mert úgy gondolom, ez az idősebb játékosok körébe tartozik, mivel rájuk jobban hallgatnak a többiek, tapasztaltabbak és több rutinnal rendelkeznek.

A Győr a magyar utánpótlás-nevelés egyik bástyája. Szerinted miben rejlik a sikerük, illetve hogyan jellemeznéd a filozófiájukat, koncepciójukat?

Győrben utánpótlás szinten is minden körülmény adott ahhoz, hogy valakiből focista legyen. Ehhez nagyon jó edzők társulnak, akik szakmailag nagyon értenek a dolgukhoz, de emellett a magánéletben is tudnak segíteni a játékosoknak, nagyon megértőek. Igazából az egész kollektíva jó az utánpótlás csapatokban. Az is fontos tényező, hogy felépítik a fiatal játékosokat, nem egyből bevetik őket a mélyvízbe, hanem megtanítják mindenre, amire szükségük van. Ha az a helyzet adódik, hogy pályára kell lépniük az első csapatban, akkor már nem érheti őket váratlan, mert mindenre felkészítették őket és már csak bizonyítaniuk kell.

Komáromiként muszáj megkérdezünk, hogy milyen a viszonyod Priskin Tamással? Milyen tanácsokat szoktál tőle kérni, miben tudja segíteni a fejlődésedet?

Jó viszonyt ápolok Priskin Tamással. Mikor először kerültem fel az első csapathoz, akkor nagyon sok mindenben segített, sok tanácsot adott, és ez a mai napig így van. Az egész csapatban ő veszi fel a mentor szerepét, mindenkinek segít és támogat minket.

Ha választhatnál, milyen külföldi bajnokságba vagy klubba igazolnál, és miért?

Számomra az osztrák, német és a holland bajnokság a legszimpatikusabb. Úgy gondolom, hogy ezekben az országokban nagy hangsúlyt fektetnek a fiatalokra és a fiatalok beépítésére az első csapatba.

Fotó: Lacza Alex albumából

A Szegednek lőtt bombagólod szándékos mozdulat volt? Gyakran szoktad figyelni a kapus helyezkedését?

Beadásra gondoltam, de láttam, hogy a kapus kint áll. Ösztönös mozdulat volt, és a visszajátszások alapján szinte biztos vagyok benne, hogy ha tudat alatt is, de kapura szántam.

A Dorog elleni gólodat ugye a jobb lábaddalsarkazva érted el, ami sokaknak az erősebb lábukkal sem megy. Mennyire mondhatni a jobb lábadat “gyengébbnek”? Ha az volt, hogyan fejlesztetted?

Kiskorom óta használom mind a kettő lábamat, az erősebbik bal lábam mellett a jobb lábamat sem hanyagoltam el, már több szép gólt is szereztem jobb labbal, ez a gól a legszebbek közé tartozik. Külön hangsúlyt nem fektettem a jobb lábam fejlesztésére, csak bátran használtam akkor is amikor nem sikerült, és minel többet értem vele labdába, annál többet fejlődött, mint például a passzoknál vagy a kapuralövéseknél.

 

Konczer András

hirdetés
Previous articleA Szövetség elnökének nyilatkozata
Next articleUkrajnai háború – Miniszterhelyettes: az ukrán erők felszabadítottak húsz négyzetkilométert Bahmutnál