HAZA RÉGIÓ Díjakkal teli komáromi csokilabirintus

Díjakkal teli komáromi csokilabirintus

820
hirdetés

A Visa She’s Next országos versenybe a 146 szlovákiai női vállalkozó között, egyedüli magyarként végzett dobogós helyen a komáromi Papp Vargha Katalin, a kézműves táblás csokoládé készítésével és forgalmazásával foglalkozó Chocomaze Kft. alapító tulajdonosa. A pozsonyi díjkiosztó után nyilatkozott lapunknak.

Papp Vargha Katalin

Papp Vargha Katalin a Selye János Gimnázium elvégzése után Budapesten, nemzetközi tanulmányok szakon diplomázott. 2012 októberében Chocomaze – Csokilabirintus néven alapította meg saját cégét, amely egyre sikeresebben működik a komáromi Marina parkban létesített műhelyében.

Kamatoztatta a Brüsszelben tanultakat

Egyetemistaként, Bauer Edit európai parlamenti képviselő gyakornokaként kijutott Brüsszelbe.

 – Nagyon megszerettem a várost, új barátokat és tapasztalatokat szereztem, és 2008-ban Erasmus-ösztöndíjjal visszatértem, hogy marketing-kommunikációt tanuljak. A csoportunk feladatul kapta, hogy egy helyi csokimanufaktúrának készítsen marketingtervet, amely kapcsán közelebb kerültem a csokoládéhoz. Körülnézhettünk a cég műhelyeiben, betekinthettünk a kulisszatitkaiba, s később egy csokikészítő tanfolyamot is elvégeztem. Végül is egy pályamódosításról szóló cikk hatására döntöttem el, hogy váltok, az EU-projekt asszisztensi munkakört csokikészítésre cserélem, és beindítom saját vállalkozásomat. A táblás csokik készítéséhez nincs szükség cukrászvégzettségre, ami a töltött csoki készítői esetében követelmény.

A Chocomaze zászlóshajója, a CrunCHÉ

A Brüsszelben tanultakat először a komáromi cégalapításnál kamatoztatta.

„Az egyszemélyes, 50 négyzetméteren, alapfelszereltséggel történő „kiötlöttem, megcsinálom” kezdéshez családi háttértámogatást kaptam. Az alapkoncepcióm az volt, hogy a vevők saját ízlésük szerint válogathassák össze a belevalókat az elképzelt csokijukba. Sőt, nem fakuló ételfestékkel saját fényképek is felkerülhetnek a csoki felületére. Elkészítettem a háromnyelvű www.chocomaze.sk weboldalt, ám akkoriban tájainkon az online rendelések még gyerekcipőben jártak. Azonban fokozatosan hozzászoktattam a vevőkörünket az új módihoz, és a Chocomaze híre szájról szájra terjedve eljutott Kassától Pozsonyig. Olyannyira, hogy karácsony közeledtével a szüleimet is bevontam a csomagolásba. Egy évtized elteltével pedig már négyen vagyunk a műhelyben, s néha külsősöket is bevonok egyes munkálatokba

– magyarázta Katalin.

Mivel azonban nem elég elkészíteni egy-egy minőségi terméket, el is kell azt tudni adni, ezért az árszabásba, értékesítésbe is bele kellett tanulnia.

– Vannak olyan stabil hazai partnereim, akikkel kezdettől fogva együttműködöm. Egy kassai bolttól kaptam az első nagyobb rendelést, s még mindig szállítok nekik. Persze, közben több hazai bolt bezárt, újabbak nyíltak, de a változó, magyar, cseh, német, észt és finn vevőköröm pedig inkább online rendeli a termékeimet.

Lokálpatriótaként örömmel hozza haza a díjakat

Arra is kíváncsi voltam, hogy versenyző alkatnak tartja-e magát a sikeres vállalkozó és egyben kétgyermekes anyuka.

„Mindig sportoltam, ezért a versenyszellem bennem él, s tudatosítottam, hogy ha padlót fogok, onnan is fel kell tudni állni. Humán beállítottságú lányként nyolc évig a helyi gimi matematika–fizika osztályába jártam nagyszerű közössége miatt. Ezért az érettségim óta hajt a bizonyítási vágy, hogy a volt tanáraimnak megmutassam: ha nem is remekeltem a reál tantárgyak terén, de belőlem is lesz valaki!”

Még csak egy éve vállalkozott, amikor az egyik barátnője benevezte őt egy online értékesítő platform által, kifejezetten női vállalkozók számára kiírt, országos versenybe.

Kiválaszthatók a csokira kerülő feltétek

 – Be kellett mutatnom a vállalkozásomat, az online platformon történő értékesítési módszeremet, amivel Pozsonyban nagy sikert arattam, második lettem. Majd az árak összehasonlításával foglalkozó Heuréka cég írt ki egy versenyt online értékesítést végző vállalkozásoknak, s a weboldalammal győztem. A 40 év alattiak számára, Ifjú vállalkozó elnevezéssel kiírt versenyen pedig bekerültem az öt döntős közé, és kiérdemeltem az akkori gazdasági miniszter különdíját.

Később már nem a céget, illetve vállalkozói módszereit, hanem a termékeit is díjazták.

„Csak akkor nevezek be termékversenybe, ha úgy gondolom, hogy valami különlegeset alkottam, s azt meg akarom mutatni a világnak. Nos, 2015-ben készítettem egy étcsokit rózsaborssal, meggyel és kakaóbabbal, Both Frigyes borász Pinot Noir borához. Erre a luxustermékre a londoni Great Taste Awards versenyen egy csillagot kaptam. Ez akkor azért volt nagy dolog, mert Szlovákiából egy nyitrai csokimanufaktúrával együtt csupán ketten nyertünk. Ez a siker is folytatásra sarkallt. Azóta kétévente benevezek ebbe a versenybe, ahol mindig kap valamilyen díjat egy-egy termékem.

A sikersorozatra az egyedi, csokiba mártott terméke, a CrunCHÉ tette fel a koronát. A saját receptje alapján összeállított, ropogós, magvas lapocskák a korábbiaknál is egészségesebb terméknek számítanak.

– Van egy gyümölcsös változat is: gyümölcsféléket mártunk étcsokiba. Mivel a környéken ilyet senki sem készít, ez lett a Chocomaze zászlóshajója, ami már több díjat kapott, sőt, az International Chocolate Awards firenzei világdöntőjére is meghívtak.

Papp Vargha Katalin

Papp Vargha Katalin legutóbb a VISA és a Pontis Alapítvány női vállalkozók számára kiírt, Visa She’s Next versenybe nevezett be, amelyet először rendeztek meg Szlovákiában. A kiírásra 146 pályázat érkezett, amit előbb 25, majd 10 fős körre szűkítettek.

– Már annak is nagyon örültem, hogy a vállalkozásom alapos értékelése után bekerültem a 10 legjobb közé, s meghívtak a pozsonyi Comenius Egyetem dísztermében megrendezett gálaestre. Azon pedig őszintén meglepődtem, hogy a dobogósok közé is beválasztottak. Nem lett külön 1., 2. és 3. helyezett, hanem mindnyájan pénzdíjban és mentoringban részesültünk. Kapok egy szakmai mentort, aki a vállalkozásom további fellendítését segíti majd. A másik két dobogós vállalkozó pozsonyi, én voltam az egyetlen fővároson kívüli, ráadásul magyar győztes. Lokálpatrióta vagyok, s mindig örömmel hozom haza, Komáromba a díjakat. A vállalkozásom indításakor többen kérdezték, hogy miért térek vissza a kisvárosba, hiszen nagyvárosban jobban boldogulhatnék. Igaz, hogy vissza kellett szoknom az itthoni közegbe, ritmusba, de ma is a szeretett szülőföldem mellett döntenék. Itt vannak a rokonaim, a barátaim, itt neveljük férjemmel a 9 éves lányunkat és a 6 éves fiunkat. A saját példámmal bizonyítom, hogy itt, a Felvidéken is lehet boldogulni és sikert elérni. Örvendetes, hogy tájainkon is egyre több a tehetséges, ifjú vállalkozó, Komárom meg amúgy is tele van értékteremtő emberekkel. A város él és nyüzsög, van jövője.

Megjelent a Magyar7 2023/24.számában.

Nagy-Miskó Ildikó, Fotók: Szabó Anna

hirdetés
Previous articleJó hírek a tegnapi Nyitra megyei testületi ülésről
Next articleA V4-es projekt első felvonása a Selye János Gimnáziumban