HAZA RÉGIÓ Jó hírek a tegnapi Nyitra megyei testületi ülésről

Jó hírek a tegnapi Nyitra megyei testületi ülésről

562
hirdetés

A Nyitra Megyei Önkormányzat június 26-án tartotta 4. rendes ülését. A magyarlakta, déli térséget is érintő döntésekről Farkas Iván, a Szövetség megyei frakcióvezetője tájékoztatta portálunkat.


A mai tanácskozás egyik pillanata a Szövetség-frakció tagjaival
(Fotó: Orosz Örs)
„A Szövetség Nyitra megyei képviselőcsoportjának javaslatára a legrangosabb megyei kitüntetést, Nyitra megye díját az ősz elején ünnepélyes keretek között vehetik majd át hárman, köztük egyetlen magyarként Albert Sándor professzor, a komáromi Selye János Egyetem alapító rektora”

– jelentette be  Farkas Iván.

Mint mondta: a megyei testületben arról is döntöttek, hogy az ógyallai székhelyű Szociális tanácsadó és megelőző központnak ősztől az egyik párkányi megyei intézményben lesz kihelyezett részlege. Továbbá arról is, hogy az elfogadott A rómaiak nyomában elnevezésű átfogó tervezet keretében uniós forrásból anyagi támogatást nyújtanak az izsai Leányvár római kori katonai tábor jelentős mértékű fejlesztésére.

„Frakciónk utánajárt annak, hogy megyénkben az izsai Celemantián kívül egyetlen további létesítménynek sincs UNESCÓ-s védettsége. Ez a tény is elősegíti, hogy fenntartóként komolyabb támogatásban részesítsük e turisztikai látványosságot”

– indokolta a határozatukat.

Majd rátért az egészségügyi vonatkozású újabb döntéseikre: „A komáromi és lévai kórház esetében a megye szívesen hozzájárult a saját vagyona műszaki felértékeléséhez, továbbá ahhoz is, hogy az előbbi kapcsán telekcserére kerülhessen sor Komárom város és Nyitra megye között. E lépéssel elősegítjük több tízmilliós beruházások megvalósítását ezen két intézményben. Ugyanis a vonatkozó uniós pályázatok feltételei között szerepel az is, hogy az érintett területeknek megyei tulajdonban kell lenniük”.

A régiófejlesztési ügynökségek kapcsán elmondta, hogy azok száma a korábbi hét helyett a lévai ügynökség pár héttel ezelőtti létesítésével nyolcra nőtt, s mindegyik az eddiginél nagyobb megyei támogatást kap.

„Nyitra megye azokat eddig évi 8 300 eurós éves támogatásban részesítette. A mai egyik határozatunk értelmében az idén már valamennyi ügynökséget az ottani lakossági számarány alapján támogatja, így a korábbi támogatás a többszörösére nő. Például a komáromi ügynökség az eddigi 8 300 euróhoz további 30 ezer eurót kap. A másik határozatunk, ami már megyei hivatali szinten elő van készítve, arról szól, hogy a régiófejlesztési főosztály az egyes járásokban és Párkányban egy-egy kihelyezett irodát – támogató központot létesít, amelyek aztkövetően majd együttműködnek ezen ügynökségekkel. Ekképp egy szakmai láncolat jön létre, amelyben asszisztensi feladatkört lát el az illetékes megyei munkatárs” – magyarázta a frakcióvezető.

Hozzátette: azon személyek névsorát is jóváhagyták, akik majd ezen ügynökségek szerveiben, az igazgatótanácsban és a felügyelőtanácsban  tevékenykednek.

További jó hír, hogy a mai ülésen eldöntötték: a 3. osztályú utak burkolatának teljeskörű felújítására az eddigi évi 7 millió euró helyett az idén már 9 millió eurót fordítanak megyei költségvetésből.

Azt is fontosnak tartotta elmondani: megválasztották azokat a képviselőket, akik az Interreg Szlovákia-Magyarország Program Kisprojekt Alapjában fogják képviselni Nyitra megyét. Közéjük a Szövetség pártból rendes tagként Csenger Tibor megyei alelnök, póttagként pedig Gyarmati Tihamér került be.

Már korábban tudomásunkra jutott, hogy Csütörtöky József, a megyei fenntartású Duna Menti Múzeum igazgatója egészségi okokból kérte saját nyugdíjaztatását.

Ez ügyben Farkas Iván beszámolt arról, hogy megyei szinten tudomásul vették a múzeumigazgató kérelmét, s a megfelelő utódja biztosítása céljából folyamatban van az igazgatói pályázat kiírása. A pályázati kiírás a vonatkozó mai döntés és a határozat Branislav Becík megyefőnök általi aláírása után válik hatályossá, s pár napon belül a megye honlapjára is felkerül.

„Az illetékes 7 tagú pályázati bizottságban Csütörtöky József helyére szakértőként a lévai múzeumigazgató került. A Szövetség-frakció pedig módosította a korábbi indítványát, miszerint Bauer Ildikó és Becse Norbert kerüljön be a döntéshozók közé, tehát Becse mellett Orosz Örs lett a pályázati bizottság tagja. A régi direktor pedig az utódja kinevezéséig marad funkcióban”

– zárult a mai tájékoztatás.

Nagy-Miskó Ildikó, ma7.sk

hirdetés
Previous articleVandálok áldozatává vált a Tarics Lőrincz Margit Szabadtéri Színészmúzeum
Next articleDíjakkal teli komáromi csokilabirintus