HAZA DUNATÁJ Csalás, vagy bűnös nemtörődömség?

Csalás, vagy bűnös nemtörődömség?

6522
hirdetés

Csendben kimúlt a város tulajdonában levő Viator kft.

Nyomában kifizetetlen számlák, megkárosított magánszemélyek, bizalomvesztés a komáromi városi cégek iránt!

Mint ismeretes, a Viator Kft.-t Bastrnák Tibor polgármestersége, illetve dr. Hortai Éva alpolgármestersége idején hozták létre. Miután az általuk korábban kinevezett, Túrócszentmártonból hozott Ľuboš Veľký vezetése alatt sikerült tönkretenni a korábban jól működő városi idegenforgalmi vállalatot, megalakították a Viatort, a Comorra servist és a Calor Kft.-t.

Obrázok1A figyelem előterébe akkor került a Viator Kft. neve, amikor kiderült, hogy „sikeresen” tönkretette a termálvíz gáztalanítására szolgáló berendezést és azt az energetikai rendszert, amely nagy mértékben hozzájárult a termálfürdő és azt körülvevő sportlétesítmények gazdaságos üzemeltetéséhez. Dobai Katalin mérnök igazgatósága idején a berendezések jó részét hulladékként elszállíttatták. Miután köztudomásúvá vált, hogy Bastrnák Tibor az önkormányzati választásokon megbukott, utolsó lépésként a már nem létező berendezéseket

A felvételeken látható dátum szerint 2010. március 15-én szerelték le és szállították ismeretlen helyre a termálfürdő gázfeldolgozóját, amelynek leállítása évi 80 ezer eurós többletköltséget jelent a fürdő üzemeltetőjének.
A felvételeken látható dátum szerint 2010. március 15-én
szerelték le és szállították ismeretlen helyre a termálfürdő
gázfeldolgozóját, amelynek leállítása évi 80 ezer eurós többletköltséget
jelent a fürdő üzemeltetőjének.

a KOMVaK Rt. közbeiktatásával csaknem százezer euróért eladták. Az ügylet lebonyolításában a rendelkezésünkre álló elismervény alapján tevékenyen részt vett a pénzügyi osztály akkori vezetője. Mint ismeretes, ebben az ügyben lapunk feljelentést tett, és sajnos három év után meg kell állapítanunk, hogy a jelenlegi városvezetés szinte semmilyen intézkedést nem foganatosított az ügy kivizsgálása érdekében, holott a várost komoly anyagi kár érte. Szomorú folytatás, hogy a Viator Kft. tovább működött, miközben jelentős adósságokat halmozott fel. A város, mint tulajdonos, a helyzetet úgy próbálta orvosolni, hogy tevékenységét, a Comorra servis költségvetési cégbe szervezte át, úgy, hogy a felhalmozott tartozásokat nem rendezte. Aki eddig abban bízott volna, hogy a város – akár mint cégtulajdonos – az egyik legmegbízhatóbb adós, s mint ilyen, nem bújik ki a felelősség alól, annak most csalódnia kellett. A város, mint egyszemélyi tulajdonosa a saját kft.-jének, nem vállal felelősséget a cég viselt dolgaiért és hagyta, hogy a cégbíróság a kft.- t, amely az elmúlt években nem tartott közgyűlést, adminisztratív úton megszüntesse. A csütörtöki önkormányzaton valószínűleg, nem lesz szó a bűnösök felelősségrevonásáról, ehelyett a képviselők a felhalmozott mintegy 200 ezer eurós adósság leírását egyszerűen jóváhagyják. Mindezek a költségek a város költségvetését terhelik majd. Az ügy azért is felháborító, mivel a városi képviselők többsége már akkor is ott ült az önkormányzatban, amikor a Viator Kft. igazgatóját és felügyelőbizottságát kinevezték.
Olvasóinkra bízzuk, döntsék el, vajon szándékos csalás, vagy bűnös nemtörődömség áll az ügy hátterében? Kíváncsiak vagyunk arra, hogy milyen lépéseket tesz az ügy tisztázása és a felelősök megnevezése érdekében Komárom város főellenőre, illetve polgármestere.

DUNATÁJ HETILAP 49/2013

hirdetés
Previous articleAdventi áhítat Pitti Katalinnal
Next articleKalifornia ege alatt (1.rész)