HAZA RÉGIÓ Adventi áhítat Pitti Katalinnal

Adventi áhítat Pitti Katalinnal

1563
hirdetés

4Advent harmadik vasárnapján Pitti Katalin Liszt Ferenc-díjas, érdemes művész adott koncertet a református templomban. Ezúttal magával hozta egyik tanítványát, Kállai Erzsébetet, zongorán pedig Hegedűs Valér kísérte.

Az operaénekes elárulta, hogy az advent számára munkával telik, templomról templomra jár és koncertezik. Természetesen azért ezek a hetek nála is a készülődés jegyében telnek.

– Minden nap hálát adok a Jóistennek és igyekszem szeretetet árasztani minden cselekedetemmel. Ahhoz, hogy örömöt tudjunk adni alázat kell, szívvel-lélekkel kell elvégeznünk a feladatainkat – mondta Pitti Katalin.

Erőt ebben az időszakban pedig abból merít, ha egy jól sikerült koncerten érzi a közönség energiáját. A karácsonyt a családja körében tölti, ahogy fogalmazott, 84 éves édesanyjával és kisunokájával közösen keresik majd az ünnep igazi békéjét. Pitti Katalint komáromi koncertjén ezúttal is Hegedűs Valér zongora- és orgonaművész kísérte, akivel munkakapcsolatuk a régmúltra nyúlik vissza.

– Még a pályám kezdetén ismerkedtünk meg, azóta sokszor dolgoztunk együtt. Nagy felüdülés számomra is egy-egy templomi fellépés, hiszen egyfajta üzenetet küldünk a közönség fel. Egy ismert színész egyszer azt mondta nekem, hogy a színpadra lépésed pillanatától felelős vagy a közönség ízléséért. Ez egy templomi koncert alkalmával tökéletesen megvalósul. Kifelé sokszor nem úgy tűnik, de az ének és a zenei kíséret egyenrangú műfaj. Lelkileg alkalmazkodnunk kell az énekeshez, ahhoz az üzenethez, ami belőle az adott pillanatban árad. Gondol valamit, egy zenei módszerrel megoldja, nekem pedig ezt alá kell támasztanom a zongorajátékommal – tudtuk meg Hegedűs Valértől.

Az adventi áhítaton fellépett Pitti Katalin egyik növendéke, Kállai Erzsébet is.

A művésznővel Szombathelyen találkoztam egy diákköri konferencián, ahol ő volt a zsűri elnöke. Azóta rendszeresen járok hozzá énekórákra, és egy-egy fellépésére is magával visz. Az a célom, hogy én is operaénekes legyen – mondta a fiatal tehetség.

A koncert után felgyúlt a Jókai téren felállított adventi koszorú harmadik gyertyalángja.

komarom.hu

hirdetés