HAZA GAZDASÁG Csak az ép palackokat lehet visszaváltani!

Csak az ép palackokat lehet visszaváltani!

1080
hirdetés

Csak a sértetlen, nem összenyomott palackokat veszik át, és csak a kupakkal együtt. A betétdíj összege a műanyag palackok és a dobozok után is 15 cent. A vásárló az áru megvásárlásakor kifizeti a betétdíjat, amit a visszaváltáskor visszakap, illetve felhasználhatja a következő vásárlásakor.

A visszaváltható palackokat és dobozokat nagy „Z” betűvel és nyíllal jelölik. Ez a vonalkód mellett lesz, a „zálohované” felirattal együtt. Minden 0, 1 és három liter közötti, egyszer használatos műanyag és fém italos palackot és dobozt visszaveszik, beleértve a szénsavas édesített italok, a szénsavmentes édesített italok, az ásványvizek, a forrásvizek, a gyermekvizek, az ízesített vizek, a gyümölcslevek, a nektárok, a gyümölcsitalok, a jeges teák, a sportitalok, az energiaitalok, a sör, az almabor, a pálinka, a radler és a gyümölcsbor csomagolásait is. A 300 négyzetméternél nagyobb alapterületű üzletekben kötelező a visszaváltás, a kisebb boltokban önkéntes. Az üzletek szabadon dönthetnek arról, hogy milyen típusú palackokat váltanak vissza.
Választhatják az automatizált, a félautomata vagy a kézi visszaváltást, amelyet egy eladó végez a pénztárgépnél egy speciális kézi szkenner segítségével. A betétdíjas rendszer célja, hogy az italos dobozok 90 százalékát összegyűjtsék és újrahasznosítsák.

 

DUNATÁJ HETILAP 1/2022

hirdetés