HAZA HÍR-MIX Čaputová: A tesztelés az ország egész területén megvalósíthatatlan

Čaputová: A tesztelés az ország egész területén megvalósíthatatlan

3761
hirdetés

Az államfő facebook oldalán ma délelőtt a következőket közölte:

„A fegyveres erők főparancsnokaként ma arra kértem a Szlovák Köztársaság Fegyveres Erőinek Vezérkari Főnökét, Zmek tábornokot és a Közös felelősség művelet parancsnokát, Ivan Pach dandártábornokot, hogy tájékoztassanak engem a műveletre való felkészültség állapotáról.

A szükséges gyűjtőcsoportok teljes számának körülbelül 60% -a felkészült mindkét hétvégi napra. Ez kevesebb, mint 24 órával a művelet előtt érvényes. A fő ok az orvosi személyzet hiánya. Szerintük a művelet célja, hogy Szlovákia teljes lakosságát teszteljék, teljesíthetetlen.

A rendelkezésre bocsájtott információk alapján egyértelmű, hogy a tesztelés iránt érdeklődő polgárok százezreit nem lehet majd átfogó tesztelés keretében tesztelni. A fentiekre való tekintettel Igor Matovič miniszterelnöktől a következőket kértem:

A tesztelés csak ott legyen végrehajtva, ahol mintavételt biztosítanak – azaz megfeleljen a tesztelés iránt érdeklődő emberek igényeinek. Ugyanakkor kamatoztatni fogjuk a fegyveres erők, az önkormányzatok és az önkéntesek által eddig végzett előkészítő munkát, valamint a ráfordított anyagi és pénzügyi forrásokat.
Ugyanakkor felhívom a kijárási tilalom körülményeinek átgondolását a teszt megkezdése előtt, és ne büntesse utólag azokat, akik objektív okokból nem jutnak el a tesztre, vagy akik más okok miatt nem tudnak elmenni a tesztre. Nem engedhetjük meg, hogy polgárok százezrei bizonytalanságban maradjanak a tesztelés előtt.

Ezért felszólítom az állampolgárok kategorizálásának megszüntetését azokra akiknek engedélyük lesz a szabadságra, és másokra, mert rájuk már nem került sor Ezek következménye megosztja a társadalmat a jelenlegi helyzetben, és ez az utolsó dolog, amire most szükségünk van.

Ma már nemcsak a tesztelés eredménye van a játékban, hanem Szlovákia összetartozása és az a képesség, hogy ellenálljon a következő napok és hetek nehéz próbájának. Az országos teszteléssel nem vásárolunk kimenőt, csupán elostjuk a vírus terjedésének kockázatát az idő múlásával, és rajtunk múlik, hogy ezt az időt értelmesen használjuk-e.

Tegyük lehetővé  az embereknek, hogy önként teszteltessék magukat. Polgárok, éljenek ezzel a lehetőséggel a falujukban, városukban, ha van erre lehetőségük. Tegyék ezt félelem nélkül, és csak az egészség védelmének érdekében.”

 

DUNATÁJ.SK

fotó: facebook

 

hirdetés