HAZA BELFÖLD Berényi: „Nem lehet egy népet büntetni a második világháborúért!”

Berényi: „Nem lehet egy népet büntetni a második világháborúért!”

798
hirdetés
45162 aA Magyar Koalíció Pártja a Felvidékről kitelepített magyarok emléknapján a Fehérlaposok rockoperával elevenítette fel a múltat Érsekújvárott.

Berényi József a beszédében rámutatott arra, hogy a kollektív bűnösség a szlovák jogrend része. „Egy népet, közösséget nem szabad büntetni a II. világháborúért! Egyéneket kell büntetni, de a népet nem!” – hangsúlyozta az MKP elnöke, amihez hozzátette, hogy a kollektív bűnösség nem csak az emberi tisztaságról, becsületről szól, hanem az emberi jogokról. Példaként említette Malina Hedvig esetét és Esterházy János becsületének visszaállítását. „Ha Esterházy János rehabilitása megtörténne, akkor a kollektív bűnösséget is eltörölnék” – magyarázta Berényi József.
Az esten Nagy Péter is köszöntötte a közönséget. Az MKP helyi szervezetének elnöke beszélt kitelepítésekről, ami Érsekújvárt és környékét is érintette. A városból 295 családot telepítettek ki, főként a magyarországi Tótkomlósra. A családokat és azok 50 kg csomagjait 74 vagonnal szállították az új lakhelyükre. A kitelepítettek leszármazottai azóta többször hazalátogattak Érsekújvárba. Nagy Péter megköszönte Vadkerty Katalin kitelepítésekről írt monográfiáját, ami segít a ma élő nemzedék számára megismerni az 1945 utáni eseményeket.
A kitelepítésekről szóló rockopera Másik Lehel zeneszerző és Vizeli Csaba szövegíró alkotása. Magyarock Dalszínház emlékezetes esttel szolgált a közönségnek. Az 1947-es eseményeket két család drámai sorsán ismerhettük meg. A rockoperát Varga Miklós, Makrai Pál, Csengeri Attila, Laklóth András, Gerdesits Ferenc főszereplésével játszották.
A közönség a komoly témát feldolgozó művet szűnni nem akaró állótapssal köszönte meg, és az est a Himnusszal zárult.
4516245162 b45162 c

Ando Krisztina
felvidek.ma
hirdetés
Previous articleItt a választás végeredménye: A Fidesz kétharmada már biztos
Next articleHa betartja az előírásokat, akkor óvást emel megválasztása ellen a főellenőr?