HAZA BELFÖLD Berényi: El kell kerülni a felvidéki magyarok meghurcolását a választások során

Berényi: El kell kerülni a felvidéki magyarok meghurcolását a választások során

768
hirdetés

Ki kell küszöbölni annak lehetőségét, hogy a magyar választójogi törvény kapcsán a szlovák hatóságok felvidéki magyarokat hurcoljanak meg – mondta az MTI-nek adott nyilatkozatában Berényi József, a Magyar Közösség Pártjának (MKP) elnöke szerdán.

A felvidéki magyar párt politikusa ezt annak lehetősége kapcsán hangsúlyozta, hogy amennyiben a magyar választójogi törvény vonatkozó szabályozása lehetővé tenné, hogy a szlovák hatóságok tudomást szerezzenek azoknak a felvidéki magyar állampolgároknak a személyazonosságáról, akik nem tettek eleget a bejelentési kötelezettségnek, előfordulhatna, hogy ezeket a személyeket a szlovák hatóságok meghurcolnák.
„Ismerve Malina Hedvig ügyét, tudjuk jól, hogy a szlovák kormányzat nem fogja kihagyni annak lehetőségét, hogy megfélemlítsen, erőt demonstráljon és példát statuáljon azokon, akik felvették a magyar állampolgárságot és azt nem jelentették be, de ugyanakkor a magyar választási eljárásnak megfelelően nyilvánosságra kerül a nevük” – mutatott rá Berényi József. Hangsúlyozta: komoly a tét, hiszen az érintettek a hatósági eljárás következtében egzisztenciálisan ellehetetlenülhetnek, egész családok kerülhetnek kritikus helyzetbe.
Hozzátette: az MKP már korábban, a KMKF és a MÁÉRT ülésein külön kéréssel fordult minden magyarországi parlamenti párthoz azt hangsúlyozva, hogy fontosnak tartja: Magyarország küszöbölje ki annak lehetőségét, hogy a felvidéki magyar kettős állampolgárok személyazonossági adatai a szlovák hatóságok birtokába jussanak.

MTI

hirdetés
Previous articleSzaniszló Ferenc visszaadja a Táncsics-díjat Balog Zoltánnak
Next articleFico: Szlovákia nem jogállam II.