HAZA KULTÚRA Bemutatták Csáky Pál legújabb, Csend és lélek című kötetét

Bemutatták Csáky Pál legújabb, Csend és lélek című kötetét

895
hirdetés

CSLAz élet szülte valós történeteken keresztül mutatja be a felvidéki magyarság helyzetét, világlátását, az elmúlt évtizedekben megélt problémáit és mindennapi sorskérdéseit Csáky Pál felvidéki magyar politikus és közíró legújabb, Csend és lélek című könyve, amelynek ünnepélyes bemutatójára csütörtökön este a Magyar Közösség Pártja (MKP) pozsonyi központjában került sor.

„Tavaly jelent meg az Álom a szabadságról című könyvem 2500 példányban és kellemes meglepetésemre, bő egy év alatt elfogyott. Az előtt a kérdés előtt álltam, hogy újranyomatjuk e, vagy megpróbálunk egy hasonló szellemiségű, a magyar nemzettudattal a felvidéki magyarság problémáival foglalkozó új kötetet kiadni. Ez utóbbi mellett döntöttünk” – mondta legújabb könyvének megjelenéseinek előzményeiről az MTI-nek Csáky Pál.
A Csend és lélek Csáky Pál tizenkettedik kötete. A több, mint 220 oldalas könyv, amelyhez fotódokumentáció is tartozik, két részből áll. A könyv első része, amely a Magyar sorsok címet viseli, egy szépirodalmi riportsorozat, amely konkrét történeteken keresztül enged betekintést a felvidéki magyarság elmúlt évtizedeibe. A kötet második része, az Elorzott haza egy a felvidéki magyar nemzettudattal foglalkozó esszégyűjtemény, amely a szerző publicisztikai műveinek válogatása.
A könyv első részében megtalálható a felvidéki magyar tanító, a meghurcolt magyar értelmiségi, a polgármester, aki napi problémái ellenére meg akarja védeni községe etnikai és történelmi tisztaságát. Az Elorzott haza a magyar-szlovák viszonyról szól, úgy, hogy közben a felvidéki magyarság esélyeivel és jövőjével is foglalkozik.
„Ezekkel az írásokkal azt szerettem volna bemutatni, hogy bár a felvidéki magyar életben ott vannak a drámák és megpróbáltatások is, de csak a gyenge ember adja meg magát ezekben a helyzetekben, az erős ember megpróbál felülemelkedni rajta” – hangsúlyozta Csáky Pál.
Közhelyszerű magyar magatartásformává vált, hogy magyarnak lenni annyi, mint nem hinni a csodában, ezért is fontos, hogy ilyen könyvek is megjelennek – hangoztatta a Csend és lélek bemutatóján a kötetet méltatva Pomogáts Béla irodalomkritikus. „Nagyon fontos, hogy olyan írások szülessenek, amelyekben ott van a csodában való hitnek a mozzanata, és ebben a könyvben ez ott van” – mondta.
Rámutatott: egy nemzeti közösség jövőjét az olyan példamutató emberi magatartások határozzák meg, amilyeneket könyve első részében Csáky is bemutat. „E sorsok mögött ott vannak a drámák is (…) ezek a nemzeti élet drámái” – fogalmazott Pomogáts Béla, hozzátéve: olyan drámák ezek, amelyek nélkül a győzelemhez nem lehet eljutni, ezért a kötet a győzelem és a remény könyve is.

MTI

hirdetés