HAZA HÍR-MIX Testben megtörve, de lélekben töretlenül!

Testben megtörve, de lélekben töretlenül!

1173
hirdetés

A magyar politikai élet előkelőségei is ott voltak az avatáson

es8Áder János, a Magyar Köztársaság elnöke szoboravató ünnepi beszédében rámutatott arra, hogy a felvidéki magyaroknak nem csupán gróf Esterházy János szobránál kell gyülekezniük, hanem elvei mellett is ki kell állniuk. Esterházy alakját Nagy János szobrászművész mintázta meg, amint a csontsoványra fogyott, az élettől lassan búcsúzó mírovi mártír politikus megbocsátóan tekint üldözőire.

Áder Jánosarra is figyelmeztette a résztvevőket, hogy a nemzet egységét és a békét szolgálja, ha kimondjuk, hogy aki az egyik diktatúra bűneit mentegeti, az a másik rémuralom bűneinek is erkölcsi engedményt tesz. Felhívta a figyelmet arra, hogy nem szabad különbséget tennünk az ártatlanul megalázottak és megnyomorítottak, a téves eszmék miatt meghurcoltak és elpusztítottak között. Senkinek sem lehet származása, vallása, vagy nemzeti hovatartozása miatt az emberi méltósághoz való jogát elvitatni.

Pokorni Zoltán, a XII. kerület polgármestere hangsúlyozta, hogy Esterházy soha nem tagadta meg es7magyarságát, a fasisztoid szlovák kormány idejében egyedüli képviselőként mert nemet mondani a zsidók deportálására, ám a szlovák kormány a mai napig háborús bűnösként tartja számon. Esterházy sohasem volt nacionalista, hiszen bátran hirdette a szlovákok és magyarok közös múltból fakadó egymásrautaltságát.

Berényi József, a Magyar Közösség Pártja elnöke hangsúlyozta, hogy Esterházy sohasem választotta a könnyebbik utat. Napjainkban, amikor a szlovák politika egyértelműen a könnyebb utat jelölné ki számunkra, vagyis azt, hogy cseréljünk nyelvet, identitást, Esterházy példája éppen arra buzdít, hogy ne engedjünk a kísértésnek, hanem merjük es1igazunkért felvállalni a nyílt harcot is. Szégyen, hogy a boldoggá avatásra váró politikust a mai napig nem rehabilitálta a szlovák törvényhozás, mint ahogy nem tette semmissé a kollektív bűnösségre vonatkozó jogszabályokat sem

Esterházy Alice, a mártírhalált halt politikus lánya a szobornál kiemelte, hogy valójában azért jött el, hogy es4elmondhassa, édesapja szellemisége a humánum és nem az erőszak kiszélesítését jelentette. Soha nem származásuk, hanem tetteik alapján kell az embereket megítélni. A szobrot Áder János és Pokorni Zoltán leplezte le, majd ökumenikus szertartás keretében avatták fel.

Az avató ünnepségre a Felvidék legkülönbözőbb településeiről érkeztek csoportok, s népes delegációval vett részt rajta Komárom küldöttsége is. Felvételeinken (fent-balról) Pokorni Zoltán mond ünnepi beszédet, mellette Kerényi Imre miniszteri megbizott gratulál Nagy János szobrászmű-vésznek, ill. a komáromiak egy csoportja látható. Balra az Egy Jobb Komáromért Polgári Társulás tagjai az újonnan átadott szobornál.

 

Foto: -csuszi-

DUNATÁJ HETILAP

hirdetés
Previous articleBemutatták Csáky Pál legújabb, Csend és lélek című kötetét
Next articleRECEPTEK: Sajtfelfújt