HAZA vélemény Az R7-es egyre inkább elhalványuló jövőképe

Az R7-es egyre inkább elhalványuló jövőképe

763
hirdetés

Újabb mérföldkőhöz érkezett az R7-es gyorsforgalmi út véget nem érő története. A kormány végleg kivonulni látszik a történetből, legújabb forgatókönyve alapján a közszféra és a versenyszféra partnerségén alapuló (PPP) együttműködésben látja a megvalósítás lehetőségét. Miközben a közlekedési tárca összekötné a D4-es pozsonyi körgyűrű további sorsát az R7-es déli gyorsforgalmi út sorsával. Ami teljesen indokolatlan, még ha műszakilag van is közük egymáshoz, a kapcsolódási pontnál. Ennyi, semmivel sem több. Mindennek a célja a szaktárca részéről minden bizonnyal a további késleltetés, miközben a témát látszólag melegen tartja, hogy a közvélemény azt gondolja: lázasan dolgozik a déli gyorsforgalmi út előkészítésén.

Összegezve

Számtalanszor leírtam már: a szaktekintélyek állítják, hogy a főváros egyre elmélyülő közlekedési gondjainak megoldása a körgyűrű megépítése mellett éppen az R7-es déli gyorsforgalmi út megépítésében rejlik.  Hiszen a fővároshoz közeli közlekedés lassú üteme mára már elviselhetetlenné vált. Szakmai kérdés ez tehát, nem politikai. Csakhogy mindeddig a politikai ellenszenv, ellenérdek átírta a szakmai ésszerűséget és indokoltságot. Úgy tűnik, az utóbbi hetekben meghozott döntésekkel a jövőkép még kilátástalanabbá válik.

Visszatekintés a közelmúltba

Pörgessük vissza az idő kerekét. A politika porondján elsőként az MKP javasolta 2002-ben az R7-es déli gyorsforgalmi út felépítését, pártunk választási programja is tartalmazta a célkitűzést. Helyette akkor az R2-es délkeleti gyorsforgalmi út három elkerülő szakasza épült fel. 2011-ben az első szakasz nyomvonalát módosították, ami tetemes késést okozott. Emiatt az első szakasz kivitelezésének elkezdése kicsúszott 2013 tavaszára, a második szakaszé 2014 tavaszára. Megbukott az előző kormány, a mai kormány közlekedési minisztere pedig idén januárban törölte a megvalósításra váró beruházások listájáról az R7-es első két szakaszát. Idén nyáron bejelentették, hogy újra módosítják az első szakasz nyomvonalát, ezúttal a kőolaj-finomító és a Duna közé nyomorítva annak vonalvezetését. Nyugodtan leszögezhetjük: mindegyik lépés következménye, amely 2010-től megtörtént, késedelmet okozott. Ami pedig nyár óta történik, az a végérvényes elodázást célozta meg, miközben gyakori módosításokkal, hírekkel, aktualitásokkal traktálják a közvéleményt.

Kedvezőtlen kilátások

Annyi bizonyos, hogy a főváros európai mércével mérve kirívóan magas gazdasági teljesítőképességének következtében a következő uniós költségvetési ciklusban Pozsony megye területén a kormány nem pályázhat uniós alapoknál közlekedési infrastruktúra bővítésére, korszerűsítésére. Ám az eddigi forgatókönyv is arról szólt, hogy az R7-es első (Pozsony megyei) szakasza állami forrásokból, míg a második, csallóközi szakasza uniós forrásokból építkezhet. Vajon miért kellett ezt megváltoztatni? A rengeteg módosítás után egyre inkább úgy érzem, hogy vissza kellene térni az MKP és a szakma eredeti, 2002-es javaslatához. Ami a nyomvonalakat és a források meghatározását illeti. Mert itt egy csúnya, számlánkra történő játszma zajlik. A kifarolás játszmája.

Ezek után borúsan látom az R7-es déli gyorsforgalmi út jövőképét. Nem nyugodhatunk ebbe bele, elégedetlenségünket megfelelő módon kell kifejeznünk. Nemtetszésünk és tiltakozásunk kifejezését az eddigieknél magasabb szintre kell emelnünk. Tessék kocsiba ülni és Komáromból vagy Párkányból elindulni északra, Zsolna irányába. Zsolna megyébe érve, mintha más országba érne az ember. Ami a közlekedési infrastruktúrát, a városok és falvak küllemét illeti, összehasonlíthatatlan.  Ahogy észak felé araszolunk, úgy javul az elénk táruló kép, úgy javul az utak minősége. Netán mi nem ennek az országnak rójuk le adózási kötelességünket? Lehet, hogy át kell gondolnunk stratégiai célkitűzéseinket, sok mindent át kell értékelnünk, mert a különbség égbe kiáltó és a képzeletbeli olló szárai még inkább szétnyílnak. Ez itt nem a széthúzás ideje, ez itt az érdekérvényesítésünk egyirányúvá, egyértelművé gyúrásának ideje.

Az MKP felszólítja a közlekedési tárca és a kormány felelőseit, hogy ne tétovázzanak tovább, haladéktalanul lássanak hozzá az R7-es déli gyorsforgalmi út tervdokumentációja befejezéséhez, a nyomvonalak végső meghatározásához és az építkezés elkezdéséhez.

Farkas Iván, az MKP gazdaságpolitikai alelnöke

hirdetés
Previous articleČaplovič nem fogadja a magyar küldöttséget
Next articleIsmét „lenyúlták” a kórházi gyorsmentőszolgálatokat?