HAZA GAZDASÁG Az emberek 29%-a öt hitelt is törleszt egyszerre

Az emberek 29%-a öt hitelt is törleszt egyszerre

626
hirdetés

A lakosság 45%-a törleszt valamilyen hitelt, azonban a megkérdezettek 29%-ának öt, vagy még több kölcsöne van – derült ki a Home Credit társaság számára készített felmérésből. A lakosság 19%-a döntött úgy idén, hogy összevonja hiteleit egyetlen kölcsönbe, mert ezáltal kiadáscsökkentést tud elérni.

Kép: illusztráció, Pixabay.com

A hitelek legnagyobb része fogyasztási hitel (62%), 17%-uk hitelkártya-tartozás, ezután következik az autólízingelés és egyéb, részletre vásárolt áruk törlesztése, továbbá a folyószámla-tartozások és a rövid lejáratú hitelek. „A hitelek összevonása az egyik leghatékonyabb módja a törlesztési kiadások csökkentésének. Utána csak havi egy törlesztőrészletet kell fizetni, és nem kell a különféle pénzintézeteknek több számlavezetési díjat vagy illetéket téríteni. Az összevont hitelnek általában alacsonyabb a kamata, és a havi törlesztőrészlete” – mondta Miroslav Zborovský, a Home Credit ügyfélszolgálatának vezetője.
A lakosság idén takarékoskodásra kényszerült az infláció miatt, a legtöbben az autóvásárlást halasztották el, illetve főleg kozmetikumokra költöttek kevesebbet, vagy például nem mentek nyaralni. A legkevésbé az élelmiszerekre és étkezésre fordított kiadásokat igyekezett korlátozni a lakosság többsége. A munkavállalók fele mérlegelte, hogy állást változtat, magasabb fizetés reményében.
Körülbelül minden tizedik embernek sikerült munkahelyet változtatni és jobb fizetésért dolgozni, további 14% ennek érdekében mellékállást vagy plusz munkát vállalt. Az emberek 11%-a adott túl valamilyen értéktárgyán, leggyakrabban elektronikai berendezésen, háztartási felszerelésen, az autóján vagy motorkerékpárján, illetve ékszereken, órán, ruházaton, hogy pénzhez jusson. A megkérdezettek 8%-a adott el valamilyen ingatlant.

TASR

hirdetés