HAZA RÉGIÓ Cseppek a tudomány tengeréből – Gútán

Cseppek a tudomány tengeréből – Gútán

692
hirdetés

Tizenhatodik alkalommal szervezték meg november 22-én  a Tudományok Napját, Cseppek a tudomány tengeréből címmel, az Adamis Anna Városi Művelődési Központban, ahova a Nagyboldogasszony Egyházi Iskolaközpont a régió diákjait is meghívta, így 17 iskola 230 tanulója és az őket kísérő tanárok hallgathatták meg az előadásokat – tudtuk meg Tóth Árpádtól, az egyházi iskola igazgatójától.

Tóth Árpád, igazgató

A diákokat üdvözölte Nagy Péter János, Gúta és az iskola lelki atyja is, aki szerint. „Minden reggel mikor felébredsz és kinyitod a szemed egy tudományos siker. Minden csodálatos dolog, amit isten nekünk adott.”

Pál Károly, drónpilóta

Az első előadás témája valószínűleg a jövő tudománya, hiszen a dróntechnológiáról beszélt Pál Károly, aki Szaniszló Mónikával érkezett, és a NumberOne Technologies ipari drónpilótája. Ők a pilóta nélküli repülőeszközök, vagyis a drónok fejlesztésével, ipari alkalmazásukkal és drónpilóták kiképzéséve lfoglalkoznak. Ahogy Pál Károly kifejtette, megpróbálják megértetni az emberekkel, hogy a technológia miért jó, hiszen robot technológiával olyan speciális feladatokat is el tudnak látni, ami szokványos és extrém. Példaként említette, hogy a tengeri szélerőművek, a szélturbinák karbantartása közben évenként többen is meghaltak, ők pedig dróntechnológiával elvégzik a karbantartást, ami teljesen biztonságos, és míg az ipari alpinisták 2-3 napig vizsgáltak egy turbinát, addig ők ezt a feladatot 15 perc alatt elvégzik a drónokkal. Az előadó szerint a drónok jók és hasznosak, a mai gyerekek életében biztosan mindennapi lesz a használata, a mezőgazdaságban is tudják hasznosítani, hiszen tudnak vele permetezni. Viszont nem mindenre jók, de igyekeznek minél több területet lefedni.

,,Sziklás-hegység, Colorado-fennsík,pueblo indiánok” volt a címe annak az előadásnak, amely a karsztok, a vulkánok, a magashegységek, a sivatagok és az ember alkalmazkodásáról szólt. Az Észak-Amerikában található Sziklás-hegység, a hozzákapcsolódó fennsík és az egykor itt élő indiánok lélegzetelállítókőből és fából készült építményeiről adott elő Dr. Telbisz Tamás egyetemi tanár, a budapesti Eötvös Lóránd Tudományegyetem Természetföldrajzi Tanszékének docense. A Colorado államnak több érdekessége is van, például hogy minden régiónak más, színes rendszáma van, szerepel rajta valami, ami jellemzi azt a régiót.

Telbisz Tamás a Sziklás-hegységről adott elő

Telbisz Tamás nagyon sok képpel illusztrálva adott elő az útjáról, Denverből indulva, aminek a közepén felhőkarcoló van, mint minden amerikai nagyvárosban. Amerika vallásos ország, nagyon sok templom van, több egyház, felekezet működik, sok városban akár 15 féle vallás is jelen van. Beszélt az indiánokról, akik nem szeretik, ha indiánnak hívják őket, mert angolul az indiait is jelent, inkább eredeti őslakosoknak tartják magukat. Az Új-Mexikóban államban élő indián törzsek ún. pueblókban élnek, ezek olyan házak, amik kockákból vannak összerakva, több városkában utánozzák is ezt az építészeti stílust, ilyen Santa Fé városa is. Ma körülbelül 4,5-5 millió indián él az államokban, leginkább a nyugati részen, hiszen a fehér emberek kelet felől érkeztek és kiszorították őket a keleti partvidékről, már nem kötelező az indiánoknak rezervátumokban élni.

Pavelcze László, a Rescue nemzetközi mentőcsapat parancsnoka

Harmadik előadó Pavelcze László vészhelyzet-kezelési igazgató a Rescue nemzetközi mentőcsapat parancsnoka volt, aki 33 éve dolgozik a speciális mentések területén,a Katasztrófák árnyékában! című előadásában a legutóbbi bevetésükről mesélt. Mint mondta: összesen 69 mentési munkában vett részt, ebből 14 háborús övezetben volt. Mindig kiváló csapattal kell dolgozni, büszke arra, hogy magyarként sok katasztrófa mentésénél lehetett jelen. Több, mint 100 ember életét mentették meg. A tavaszi török földrengés másfél magyarországnyi területet érintett, a túlélésnek nagyon kicsi volt az esélye.

Érdekes rendszámok az államokból

Egy-egy nemzetközi bevetéshez, ahova 18-an utaznak el,kb. 100 ember munkája kell, elsősorban azt kell kideríteni, van-e igény a segítségre. Tavasszal kellemes meglepetésként érte őket, hogy a török légitársaság minden felszerelést, minden személyt és a kutyák szállítását is magára vállalta, a 18 főnyi magyar csapat felszerelése összesen 3 tonna volt. A földrengés a szíriai határ mellett volt, ahova mentők százai érkeztek, viszont ép kórház 300 kilométerre volt tőlük, oda kellett elszállítani a mentetteket. Pavelcze László csapata 9 kutyával dolgozott, a mentőkutyák 11 túlélőt jeleztek, és 7 embert tudtak megmenteni, február 6- án érkeztek és 12-én érkeztek haza.

Érdekességként megtudtuk: Régen a bányamentő kutyák megkülönböztették az élőt, eszméletlen embert, halottat és a hullát. A mai kutyák ki vannak képezve, hogy csak az élőt jelezzék.

Juhos Robosanyi Sándor, a Volvo laplander tulajdonosa

Az utolsó előadás, ahogy Tóth Árpád fogalmazott, egy olyan előadó volt, aki nélkül elképzelhetetlen a Tudományok Napja, hiszen Juhos „Robosanyi“ Sándor, a győri TechnicsPlayground Robotikai Oktatóközpont vezetője, 15. alkalommal vett részt az iskola rendezvényén. A mostani előadása egy gyermekkori álom megvalósításáról szólt, Győrben létrehozott egy múzeumot, ahol az egykor Magyarországon gyártott Volvo Laplander terepjárókat,a hozzájuk tartozó gyári dokumentumokat és tervrajzokat lehet megtekinteni. A Volvo Laplander, amivel Gútára érkezett, és eredetileg Csepelnek kellett volna hívni, hosszú idő után került hozzá. A 01234 alvázszámú autót úgy lopták ki a gyárból. Kádár János az akkor honvédelmi miniszterrel azon járt vadászni. Juhos Sándor útjai során egy diófa alatt meglátta az autót, évekig könyörgött a tulajdonosnak, hogy adja el neki, mire sikerült megvennie, 6-7000 óra alatt felújította a 47 éves autót, amin összesen 13000 km van. A múzeum tulajdonos több autója történetét is elmesélte, a legjobb, ha felkerekedünk, és elmegyünk megnézni a kiállítást Győrbe.

Vadkerti Neszméri Csilla

hirdetés
Previous articleAz év legnézettebb sporteseménye lett a vasárnapi Magyarország–Montenegró mérkőzés
Next articleAz emberek 29%-a öt hitelt is törleszt egyszerre