HAZA RÉGIÓ Célok kellenek a sikerhez

Célok kellenek a sikerhez

503
hirdetés

A tavalyi kampányban elhangzott ígéretekkel, bemutatóval kezdte Halász Béla Gúta város polgármestere a beszámolóját, az egy év mögöttünk, 3 év előttünk című lakossági fórumon, november 22-én az Adamis Anna Városi Művelődési Központban.

Beszámolt róla, hogy az elmúlt egy évben rekordszámú pályázatot adtak le, rekord nagyságú volt a bevétel, ennek köszönhetően tudtak utakat felújítani.

Céljuk volt a közvilágítás optimalizálása, legújabban a temető felé vezető bicikli úton készült el a közvilágítás.

Biztonságosabbá szerették volna tenni a közlekedést, ezért lettek új gyalogos átkelők, néhányat sikerült megvilágítani is.

Ugyan nem a városhoz tartozik, de hamarosan megkezdődik a kanalizáció megépítése is, a Nyugat-Szlovákiai Vízművek 28 millió eurót kap erre a célra.

Fontosnak tartják, hogy új területrendezési tervet fogadjon el a testület, ami egy hosszabb folyamat, de már megkezdődött a munka, ez amiatt is fontos, mert jövőre életbe lép az új építkezési törvény, és az új építkezési engedélyeket már nem a város fogja kiadni, hanem a járási hivatal.

A tavalyi kampányban ígéretet tettek arra, hogy támogatni fogják a sportklubokat és a sportot. A legutóbbi önkormányzati ülésen megemelték a sportklubok támogatására szánt összeget, és egy sikeres pályázatnak köszönhetően hamarosan elkészül egy új modern, multifunkciós sportpálya a Corvin Mátyás Alapiskola udvarán. Az új sportcsarnokkal kapcsolatban Halász elmondta, hogy dolgoznak a terveken, ám ehhez óriási lobbi tevékenységet kell majd kifejteni, mert körülbelül 4 millió eurós befektetés lesz.

A polgármester szót ejtett arról is, hogy szükséges egy új szociális otthon kiépítése, amire jó esély van, a Templom téren lévő városi épület átépítésére adtak be pályázatot, ahol 30 személyes bentlakásos panziót alakítanának ki, lifttel.

Óriási gondot jelent országos szinten az orvoshiány, amit Gútán is tapasztalnak az emberek, leginkább a gyermekes családok, ami, ha minden jól megy, január elsejétől megoldódik, mert lesz egy új pediáter a városban. Előreláthatólag még egy fogorvos és egy szájsebész is érkezik Gútára, és bíznak benne, hogy általános, vagyis körzeti orvos is.

A város legnagyobb bevétele az elmúlt időszakban a déli zónában eladott telkek eladásából származott, mintegy 1,2 millió euró, ahol valószínűleg tavasszal beindulhat a munka, akkorra már tudnak kiadni építkezési engedélyeket.

Természetesen szóba kerültaz üzletláncok kérdése. A polgármester tájékoztatása szerint Lidl és Kaufland is lesz Gútán, valamint egy bevásárlóközpont, ahova még benzinkutat is építenek majd.

A kultúra témakörében kifejtette, továbbra is fontos az iskolák megtartása és támogatása. Örül neki, hogy olyan hagyományos rendezvények valósultak meg az évben, mint a sortáncjárás, vagy a Kattancs fesztivál, de kiemelte a Magyar Asszonyok Ligájának rendezvényeit is. A vásárral kapcsolatban sikeresnek értékelték az újításokat, például, hogy a városközpontban tartották meg a koncertek és a borutcát. A vásárral kapcsolatban kiderült, hogy kik lesznek a 2024-es vásár és koncerthétvége fellépői. Az augusztus 9-10-11-én megvalósuló rendezvényen fellépő zenekarok: Elan emlékzenekar, Bagossy Brothers Company, a Kis-Duna Menti Rockszínház Adamis Anna dalait adja majd elő, lesz TNT és Tankcsapda. 2024-ben lesz 300 éves a Nagyboldogasszony Plébániatemplom ezért a vásár utáni hétvégén 3 napos ünnepség lesz a templom tiszteletére.

Kárpáty Ernő, a város alpolgármestere is szólt az elmúlt egy évről, mint mondta erőn felül teljesítenek, nagyon sokat köszönhetnek a városháza alkalmazottainak. Örömét fejezte ki, hogy a kultúrára és a sportra szánt támogatások összegét sikerült megemelni, így a városban működő sportklubok és civil, kulturális szervezetek jó eséllyel tudnak pályázni városi támogatásra.

Szó esett a megemelt adókról és a hulladék elszállítás illetékének megemeléséről is, de erről a Dunatáj már korábban beszámolt.

Zárszóként elhangzott, hogy sikert csak úgy lehet elérni, ha vannak kitűzött célok és tervek.

vncs

hirdetés
Previous articleAz emberek 29%-a öt hitelt is törleszt egyszerre
Next articleA munkavállalók körülbelül fele kap idén évvégi jutalmat