HAZA HÍR-MIX Az államalapító, első királyunkra, Szent Istvánra emlékezünk

Az államalapító, első királyunkra, Szent Istvánra emlékezünk

1188
hirdetés

Tagadhatatlan tény, hogy augusztus 20-a az anyaország és a felvidéki magyarság legszentebb ünnepe. Nincs olyan város, vagy település, ahol ne emlékeznének meg a kereszténységet felvevő Vajkról, akinek bölcs gondolkodását jelzi, hogy látta, csakis az országegyesítéssel lehet olyan országot alapítani, amely az elkövetkező évezredekben is fennmarad,őrizve hitét és hazaszeretetét.

KOMÁROM – A járási Szent István napi ünnepség  augusztus 20-án, 17 órakor kezdődik királyunk szobránál, ahol dr. Keszegh Margit, a Jókai Egyesület elnöknőjének megnyitása után dr. Szarka László történész, a Selye János Egyetem oktatója tart előadást. Ezt követően a Szőttes táncegyüttes ad műsort és fellép Melecsky Kristóf, a Jókai Színház művésze. Fazekas László református lelkész és Lépes Lóránt, a Mária Rádió műsorigazgatója áldja meg az új kenyeret és az ünnepség résztvevőit. A Szent András bazilikában 18 órakor kezdődik az ünnepi szentmise, majd 19 órától református istentisztelet lesz a Jókai utcai templomban.

GÚTA – Augusztus 20-án, a Szent Rozália parkban 17 órakor kezdődik majd az ünnepi megemlékezés a millenniumi emlékoszlopnál. A városvezetés nevében Horváth Árpád polgármester és dr. Viola Miklós, az MKP városi szervezetének elnöke, idézi fel nagy királyunk útját. A koszorúzási ünnepség után, 18 órakor budapesti művészek közreműködésével „Mert kell egy ország” címmel zenés ünnepi műsorra kerül sor. Fellép Magyar Viktória, Czető Ádám és R. Kárpáti Péter.

NASZVAD – A hagyományokhoz illően a kisváros Szent József-templomában az augusztus 20-i emléknapot ünnepi szentmisén tartják, amelyet Heriban László plébános celebrál. A szentmisén megáldják az új kenyeret és az új bort

ÓGYALLA – Augusztus 21-én rendezik meg az István-napi ünnepséget a városban. Délelőtt a bagotai városrészben kezdődik a csülökpörkölt-főzőverseny, majd 14 órától Bernáth Tamás lép színpadra. A megemlékezés megnyitója 16.30-kor lesz, majd Hajtman Zsófia énekműsora következik. Az új kenyér megszentelését Józsa Attila plébános végzi, majd a kultúrműsort követően a Bellő zenekar húzza a talpalávalót a táncházban.

MARTOS – Augusztus 22-én a református templomban ünnepi istentisztelettel kezdődik az ünnepség, ahol dr. Szénási Lilla lelkipásztor hirdet Igét. A millenniumi emlékoszlopnál dr. Viola Miklós, az MKP megyei képviselője mond ünnepi beszédet, majd Vecsey Lajos versmondó műsora után Gombás Ádám, a Gergely színház tagja ad önálló műsort. Ezt követően a résztvevők megkoszorúzzák az emlékoszlopot.

 

 DUNATÁJ HETILAP 33/2021

hirdetés
Previous articleA rendőrség találta meg a „vándorazbesztet”!
Next articleFolynak a gútai templom felújítási munkálatai