HAZA HÍR-MIX Az akkut szervi és keringési betegségek is fokozhatják a Covid hatását

Az akkut szervi és keringési betegségek is fokozhatják a Covid hatását

1637
hirdetés

Megérkezett a pandémia negyedik hulláma Szlovákiába, aki nem volt beoltva, „megszívhatja”

Ha a vérben van ellenanyag, akkor van az orrnyálkahártyában is, az idő múlásával azonban a vérben csökken az ellenanyag szintje, egyre kevesebb lesz az orrnyálkahártyában is, ezért tud megfertőződni, aki már régen volt beoltva. Ha a vérben csökken az ellenanyag szintje, akkor megfertőződhetünk, de akkor is védve van a szervezet a súlyos megbetegedéssel szemben, mert amikor a vérkeringésbe bejut a vírus, akkor az emlékező sejtek felismerik.

Nemcsak az számít, hogy milyen ellenanyag van jelen, hanem az is, hogy milyen az adott személy egészségi állapota. Krónikus légzési betegségek különösen súlyosak lehetnek, de keringési betegségek, vesebetegségek is hozzájárultak a megbetegedésekhez. Az is számít, hogy mennyi vírust lélegez be valaki. Kórházakban fiatal orvosok is haltak meg azért, mert nagy
mennyiségű vírus jutott be a szervezetükbe. Akármilyen gyors az immunrendszer, a szervezet nem tud olyan gyorsan válaszolni. Azoknak az eseteknek a fele, ahol be voltak oltva és mégis kórházba kerültek, valamilyen háttérbetegség is állt fenn. A túlsúly is kockázati tényező, azok a gyerekek, akik az első hullámban az amerikai philadelphiai gyerekkórházba kerültek és meghaltak, mind túlsúlyosak voltak. Nem volt háttérbetegségük, kialakult cukorbetegségük, de túlsúllyal rendelkeztek. Nyilvánvalóan nem igaz, hogy az oltás okozza a Covid-betegséget. A vírus szaporodik, míg a vakcinában lévő kis RNS-darab nem tud megsokszorozódni. Oltás pandémia alatt: Karikó Katalin szerint az lett volna a legjobb, ha tudtuk volna, hogy jön a pandémia, és már akkor meglett volna a vakcina. Most, hogy már a vírus jelen van, nincs annál jobb megoldás, mint hogy oltunk. Hamarosan a Komáromi járásban is az Omikron-variáns dominál majd. Az Omikron – jelenleg, elsősorban Dániában terjedő – BA.2 nevű alvariánsa, akár másfélszer fertőzőbb lehet, mint az – egyébként is rendkívüli terjedési sebességéről hírhedté váló, a világot 98 százalékban már uraló Omikron eredeti (BA.1) típusa. Erről Magnus Heunicke, dán egészségügyi miniszter beszélt szerdán. Nincs bizonyíték arra, hogy a BA.2 változat több betegséget okozna, de fertőzőbbnek kell lennie – fogalmazott a miniszter.

DUNATÁJ HETILAP 4/2022

Kép: pixabay

hirdetés