HAZA DUNATÁJ Aranyból készült járdák, vagy másutt, másnak is épül valami?

Aranyból készült járdák, vagy másutt, másnak is épül valami?

950
hirdetés
Illusztráció
Illusztráció

Akár örülhetnénk is, hogy Komárom belvárosában is megkezdődött a szépítkezés. Igaz, a nem állami utak újraaszfaltozására talán még éveket kell várnunk, marad az ideiglenes kátyúzás, viszont az évek alatt katasztrofálissá vált járdák tekintetében már lehet némi áttörést tapasztalni. A komáromi önkormányzat idei költségvetésében ott szerepel az a 32 ezer euró, amelyet a Határőr utca járdájának felújítására kellene fordítani. Ezzel szemben a Ľ. Šulek Gimnázium előtt az elmúlt napokban fektettek egy alig 70 m hosszú szakaszon 23 400 euróért térkövet. És itt nem felújításról, hanem egy új járda kiépítéséről volt szó.

Kétség sem fér hozzá, hogy Komárom egyik legforgalmasabb járdaszakasza a Határőrség utcájának felső része, vagyis a Ľ. Šulek Gimnáziumtól a volt Prior áruház épületéig terjed. Igaz, a rendőrséggel és a bírósággal szembeni járda minősége is hagy némi kívánnivalót, de a nyári vakáció jó alkalmat adott arra, hogy viszonylag zavartalanul készüljön el a járda felújítása. Azaz ez több volt annál, hiszen feltörték a régi aszfaltot, kicserélték a járdaaljazatot és térkövekkel borították a járófelületet. A képviselők által jóváhagyott költségvetésben viszont nem szerepelt az, hogy a megszavazott járdafelújítási tétel csupán a gimnázium előtti területre érvényes. Ha az egész Határőrség utca felújítására volt 32 ezer euró jóváhagyva, kíváncsiak vagyunk arra, hogy a maradékból hogyan képzelik el a teljes felújítást? A pályázatot megnyert cég egyébként tételesen átszámítva, a többi vállalatnál többszörös áron nyerte meg a pályázati kiírást! A rendelkezésre álló szakértői vélemények alapján, abban az esetben, ha aszfaltot kell törni, többréteges aljazatot ledöngölni, s a legdrágább térkövet, ill. terméskövet lerakni, a legmagasabb összeg négyzetméterenként nem haladhatta volna meg a 40-80 eurót.
A város honlapján olvasható költségvetésben egyébként nem szerepel a tanulmány, és a tervezet elkészítése, vagy parkolók kiépítése a megszavazott 150 ezer eurós hitelekeretből.  Természetesen más a helyzet, ha a szociban megszokott módon, a városi térkövek mellett másutt is térköveznek városi pénzen. Meggyőződésünk azonban, hogy Komárom városában ilyesmi nem fordulhat elő, vezetői nem korrumpálhatóak és minden egyes centnyi kiadást alaposan mérlegelnek…

DUNATÁJ HETILAP

hirdetés
Previous articleSzlovákiai jövőkép: Öregen és szegénységben
Next articleRECEPTEK: Vegyes gyümölcsleves