HAZA HÍR-MIX Államfőválasztás24: Forró Krisztián leadta az induláshoz szükséges aláírásokat

Államfőválasztás24: Forró Krisztián leadta az induláshoz szükséges aláírásokat

192
hirdetés

Forró Krisztián, a Magyar Szövetség elnöke pénteken leadta a parlamentben az államfőválasztáson való induláshoz szükséges támogató aláírásokat. Összesen 30 ezer aláírást gyűjtött.

Kép: Forró Krisztián facebook oldala

Forró rendkívül fontosnak nevezte az indulását, hogy a kampányban megjelenhessenek a magyar közösség gondjai. „Az első fordulóban az a feladatunk, hogy megmutassuk, itt vagyunk, erősek vagyunk, és van önbizalmunk. Az első forduló eredménye dönti el, hogy mekkora súllyal tudunk beleszólni a második fordulóba” – jelentette ki sajtótájékoztatóján. Arról nem kívánt nyilatkozni, melyik jelöltet támogatná a második fordulóban.
Forró kizárta azt a lehetőséget, hogy végül visszalépne, nem tart attól, hogy elaprózódnak a szavazatok. „A közösségünknek meg kell mutatnia, hogy itt vagyunk és részt akarunk venni az ország építésében” – tette hozzá. A kampányt saját forrásokból és adományokból finanszírozzák. A külpolitikai kérdésekkel kapcsolatban kijelentette, hogy Ukrajnának mindennemű humanitárius segítséget meg kell adni, de fegyverek szállítását nem tartja helyesnek. Azt is hozzátette, ha Ukrajna teljesítené az összes belépési feltételt, nem látja semmi akadályát uniós csatlakozásának.
Elnökjelöltet legalább 15 parlamenti képviselő állíthat, a többi jelöltnek 15 ezer választópolgár aláírását kell összegyűjtenie petíció formájában. Az aláírásokat január 30-án éjfélig kell leadni. A törvény értelmében a posztért olyan 40 évnél idősebb szlovák állampolgár indulhat, akinek Szlovákiában van az állandó lakhelye.
Az elnökválasztás első fordulója március 23-án, szombaton lesz, a második fordulóra április 6-án kerül sor. Zuzana Čaputová köztársasági elnök mandátuma 2024. június 15-én lejár. Čaputová nem indul újra a tisztségért.
Az elnökválasztási kampány már megkezdődött, a jelöltek félmillió eurót költhetnek. A választás napja előtt 48 órával kampánycsend lép életbe.

TASR

hirdetés
Previous articleÓdor Lajos lesz a PS listavezetője az EP-választáson
Next article„Brigádnapló” címmel forgatott filmet Szőke András, Balázs Béla-díjas filmrendező