HAZA BELFÖLD A termőföld védelmét szolgáló alkotmánymódosítást hagyott jóvá a pozsonyi törvényhozás

A termőföld védelmét szolgáló alkotmánymódosítást hagyott jóvá a pozsonyi törvényhozás

1127
hirdetés

Jóváhagyta a pozsonyi törvényhozás kedden azt az alkotmánymódosítást, amely kiemelt állami védelmet biztosít a termőföldnek – ez az első lépés a külföldiek földvásárlásának szigorítását célzó törvényi szabályozás elfogadásában.

    A kormánykoalíciós Szlovák Nemzeti Párt (SNS) műhelyéből származó alkotmánymódosítás több kisebb változtatás mellett meg nem újuló természeti erőforrásként definiálja a termőföldet, s az ország élelmiszerbiztonságának szavatolása érdekében kiemelt állami védelmet biztosít neki. Az alkotmánymódosítás lehetővé teszi egy olyan törvényi szabályozás elfogadását, amely bizonyos személyekre – például családi vállalkozásban gazdálkodó hazai farmerekre – szűkíti azoknak a körét, akik termőföldhöz juthatnak az országban. A módosítást egyebek mellett a spekulatív célú földvásárlás kiszűrésének szükségességével, illetve a hazai mezőgazdasági földterület rendeltetésszerű hasznosításának támogatásával indokolták az előterjesztők.
    A 150 fős pozsonyi parlamentben, ahol az alkotmánymódosítások elfogadásához háromötödös többség kell, 113 igen vokssal hagyták jóvá a változtatást, amely ellen csak az ellenzéki liberális Szabadság és Szolidaritás (SaS) képviselői szavaztak.
    A külföldiek földvásárlására vonatkozó szigorítási szándékokról először idén márciusban jelentek meg sajtóinformációk. A Hospodárské Noviny (HN) című pozsonyi lap kormányzati forrásokra hivatkozva azt írta: a tervezett szigorításokat három törvény, illetve az alkotmánymódosítása által és egy teljesen új földtörvény elfogadása útján akarják megvalósítani.
    Szlovákia Robert Fico előző kormánya idején, 2014 tavaszán már elfogadott egy, a helyi gazdák földvásárlását előnyben részesítő, az Európai Unión (EU) kívüli külföldiek egy részét pedig a termőföld vásárlásból kizáró jogi szabályozást. A vonatkozó jogszabály elővásárlási jogot biztosít azoknak, akik már legalább három éve azon a településen tevékenykednek agrárvállalkozóként, amelynek kataszterében az eladásra szánt földterület található, vagy az eladásra szánt földterület résztulajdonosai, illetve az áruba bocsátó személy hozzátartozói. A törvény ugyanakkor megtiltotta, hogy olyan állampolgárok vagy cégek földet vásároljanak Szlovákiában, akiknek országa nem teszi lehetővé, hogy területén szlovák állampolgár vagy Szlovákiában bejegyzett cég földterülethez jusson.
    Szlovákiában mintegy 2,4 millió hektárnyi mezőgazdasági földterület van. A legvisszafogottabb becslések szerint ennek jelenleg 5-6 százaléka – mintegy 100-150 ezer hektár – van külföldi, jelentős részben dán, holland és kínai befektetők tulajdonában.


MTI

kép: pixabay

hirdetés
Previous articleA szlovák kormány több mint egymilliárd eurót hagyott jóvá a hadsereg járműparkjának megújítására
Next articleSzolgálatba lépett a roma polgárőr