HAZA MOZI A szürke ötven árnyalata folytatása még a mostaninál is rosszabb lehet

A szürke ötven árnyalata folytatása még a mostaninál is rosszabb lehet

5468
hirdetés

E.L. James úgy viselkedik, mint egy hatalmától megrészegült buszsofőr: száguldozik, tör-zúz.

Az Ötvenárnyalat-trilógiát jegyző E. L. James gyors átmenettel változott az egykori kertvárosi háztartásbeliből sztárallűrös hisztérikává: épp biztosítani igyekszik, hogy a második rész még az elsőnél is butább, laposabb és unalmasabb legyen.
191145

Jó néhányan megtették, de én speciel nem mentem neki véres szájjal A szürke ötven árnyalatának. Nem szerettem ugyan, sőt, de amiért megszavaztam neki a közepes értékelést, és nem neveztem szemétre való emberiség-ellenes bűntettnek a leforgatását, az nagyrészt a forgatókönyvíró Kelly Marcelnek és a rendező Sam Taylor-Johnsonnak volt köszönhető. Előbbi kipucolt a könyv bicskanyitogató vonásaiból annyit, amennyit csak lehetett, a rendező pedig jó diplomataként egyensúlyozott az írónő a beszámolók szerint mindent átható kotnyelessége és a stúdió elvárásai között úgy, hogy közben önmagát se kelljen szembeköpnie a premier estéjén, azaz hogy valamennyire legalább filmnek legyen nevezhető az az ingatag építmény, ami a világirodalom legrosszabb könyveinek egyikére alapul.

Az eredmény egy nem éppen jó, de műfaján belül még éppen elviselhető mozi lett, ami ráadásul arcpirító mennyiségű pénzt termelt a Universalnak. Azaz a rendező és a stúdió köszöni szépen, jól vannak. Nem úgy a szerző. A Variety legfrissebb értesülései szerint ugyanis E. L. James nem elégedett sem a rendező munkájával, a forgatókönyvíróéval meg olyannyira nem, hogy a folytatás szkriptjét ő maga akarja elkövetni. Ó, jaj.

A Universal már az első rész készítése közben is folyamatos kötélhúzást folytatott James-szel, aki több beleszólást akart az alkotói folyamatba, ám a stúdió eleddig ellenállt, most azonban a Variety úgy tudja, hogy mégis tárgyalni kezdtek James forgatókönyvíróvá avanzsálásáról. A szokásos menet egy ekkora pénzügyi sikertörténetben az lenne, hogy a stúdió nagy csinnadrattával hivatalosan is bejelentse A sötét ötven árnyalata címen érkező második részt, és neki is essenek változatlan stábbal, teljes gőzzel, hogy mihamarabb mozikba kerülhessen és termelje szépen a második adag sokszáz dollármilliót.

Ehhez képest a jelenlegi állás szerint komoly kreatív koncepcióváltásra és személyi cserékre számíthatunk, a produkcióhoz közel álló források szerint a rendező-forgatókönyvíró páros szinte biztosan nem marad a stábban. Hivatalos állásfoglalás persze egyelőre nincs, a Universal szóvivője egyelőre annyit nyilatkozott, hogy még nem került sor tárgyalásokra a szerzővel.

Próbálunk tartózkodni attól, hogy előre temessük a második részt. Tény, hogy láttunk már rá példát, hogy jót tett egy filmnek, hogy az alapul szolgáló könyv és a szkript szerzője ugyanaz, ám alaposan ismerve a könyvtrilógiát és ez alapján E. L. James írói kvalitásait, finoman fogalmazva is aggódunk. Ha pedig írói kompetenciái mellé felvesszük azt a tényt, hogy James még soha nem írt forgatókönyvet, akkor lassan elkezdhetünk felkészülni a világtörténelem első három és fél órás chick-flickjére, amely egy belső monológokkal, motyogással és suttogással telitűzdelt márkafüggő harmadik osztályos fogalmazásából készül. Filmtörténeti esemény, ha úgy vesszük.

James szerepvállalása a rajongók szemszögéből is problémás lehet: E. L. James tapasztalatlansága ugyanis komoly csúszásokat okozhat a projektben, mivel egy szerző, aki még nem írt filmet, alaposabb revíziót, s ilyen formán több időt igényel majd. Az alkudozás komolyan elhúzódhat: jelen állás szerint a sequel munkálatai legkorábban 2016 első negyedévében indulhatnak el, ami azt jelenti, hogy a filmre legalább a jövő év végéig, de inkább 2017 elejéig várni kell. Holott stílszerű – és kész szkript meg stáb esetén még megoldható is – lett volna, hogy a jövő évi Valentin-napot is letarolja a franchise.

James-től egyvalamit nem lehet elvitatni: kiváló üzleti érzéke van. Egyáltalán nem állt szóba filmstúdiókkal, amíg trilógiája nem lett akkora bestseller, hogy minden épeszű stúdió versenybe akart szállni a megfilmesítés jogáért, ami meglehetősen előnyös alkupozícióba hozta a szerzőt. Így tudta megszerezni a Hollywoodban szokatlan mértékű kontrollt a projektben: a szerződésében például szerepel, hogy komoly beleszólása volt a főszereplők kiválasztásába, nem csupán jóváhagyóként: a Christiant alakító Jamie Dornan például a pletykák szerint komoly előnnyel indult, ugyanis James a BBC Hajsza című sorozata óta rajong a színészért.

Csak összehasonlításképpen: a Harry Potter filmes jogainak megvásárlásakor J. K. Rowlingnak is volt néhány alapvető kitétele a filmekkel kapcsolatban – például csak brit színészek kaphattak főszerepet a filmben – ám ezektől eltekintve a Warnerre bízta a filmek kreatív koncepcióját. Az Ötvenárnyalatot inspiráló Alknyat-szériánál körülbelül ugyanez volt a helyzet. Ezzel szemben James, biztosítandó, hogy a film ne térjen el a könyvtől – részt vett minden megbeszélésen, a beszámolók alapján gyakran komolyan hátráltatva a filmes csapat munkáját. Ismét csak: nulla tapasztalattal, kibicként. A Universallal kötött szerződése értelmében azonban nem lehetett megkerülni a túlbuzgó szerzőt.

A film rendezője egy januári interjúban elmondta: gyakorlatilag folyamatosan harcolnia kellett James-szel forgatás közben és a vágószobában egyaránt. „Ő hozta létre ezeket a karaktereket és a történetet. Én próbáltam olyan filmet kreálni, ami tiszteletben tartja a könyvet, ám új nézőpontokat is felkínál. Ő ezt nehezen dolgozta fel. Mondhatni minden egyes jelenetért háborúztunk.” – mondta Taylor-Johnson. Azt ugyan még nem tudni biztosan, hogy visszatér-e a második részre, az azonban egyértelműnek tűnik, hogy egyik fél sem szívesen venne részt még egyszer hasonló küzdelemben. James és Kelly Marcel forgatókönyvíró az első szkripten még közösen dolgozott a szerző londoni házában, ám amikor a stúdió a szexjelenetek finomítását kérte, a páros összeugrott, a forgatókönyv újraírásához végül új embert, bizonyos Patrick Marbert szerződtették, Marcel sem interjút nem adott, sem a film kampánykörútján nem vett részt.

Akárhogy is, a tárgyalási procedúrát jó lenne felpörgetni Universaléknál, ugyanis a főszerepeket alakító színészek időbeosztását is borítja a csikicsukizás. Dakota Johnsont és Jamie Dornant épp az Ötvenárnyalat miatt elárasztják szerepajánlatokkal, ám, amíg nem tudják, mikor tervezzenek a trilógia folytatásaival, addig más projektekre sem tudnak elköteleződni. Mi meg tűkön ülünk.*

(*Nem.)


Forrás: Variety

mozi.hir24.hu

hirdetés
Previous articleErődemonstrációt tart a NATO Szlovákiában
Next articleV. László komáromi szobránál tartott ünnepi megemlékezést az EJK