HAZA BELFÖLD Erődemonstrációt tart a NATO Szlovákiában

Erődemonstrációt tart a NATO Szlovákiában

1117
hirdetés

51928_305_210Nagyszabású hadgyakorlatot tartanak a jövő héttől a NATO erői Szlovákiában, mindössze pár kilométerre az ukrán határtól. Amerikai katonák is érkeznek, de a szlovák védelmi tárca szerint – természetesen – a több hetes erőfitogtatásnak semmi köze nincs a szomszédban dúló háborúhoz.Legalábbis ezt kellene most a jámbor olvasónak elhinnie.

A február 24. és március 15. között zajló hadgyakorlatot a homonnai járásban található Nagykemence (Kamenica nad Cirochou) község mellett tartják majd több száz amerikai katona (és a hozzájuk tartozó felszerelés, haditechnika) részvételével, mégpedig a „jobbik” fajtából: a különleges egységek tagjait látjuk vendégül egy kis lövöldözésre meg közös menetelésre. De itt lesznek az USA más csatlósainak is a delegáltjai: érkeznek katonák Csehországból, Lengyelországból, Ausztriából és Magyarországról is. Hogy a márciusban Szlovákiába érkező mintegy ötszáz (!) amerikai zsoldos jelenlétét minek értékelik az újraépülgető vasfüggöny keleti oldalán, ahhoz aligha kell nagy képzelőerő.
Mindenesetre a szlovák védelmi tárca magyarázata inkább tűnik cinikusnak, mint józannak: szerintük ugyanis ennek a hadgyakorlatnak semmi köze az ukrán háborúhoz, hiszen a szlovák hadügy rendszeresen szervez éppúgy külföldi gyakorlatokat katonái számára, mint belföldi gyakorlatokat külföldiek részvételével.
Mindazonáltal békeidőben nem tartózkodott még Szlovákia területén annyi idegen harcos, különösen nem amerikai, mint amennyi március elejétől két héten át fog.

Szűcs Dániel, Felvidék.ma

hirdetés
Previous articleHatékonyabbá válhat a városi rendőrök munkája
Next articleA szürke ötven árnyalata folytatása még a mostaninál is rosszabb lehet