HAZA HÍR-MIX V. László komáromi szobránál tartott ünnepi megemlékezést az EJK

V. László komáromi szobránál tartott ünnepi megemlékezést az EJK

965
hirdetés
51960_305_210A Szent Korona Komáromban tartózkodásának és V. László születésének 575. évfordulójára emlékezett az Egy Jobb Komáromért Polgári Kezdeményezés (EJK) és az Endresz csoport február 20-án.
A megemlékezésen, melyet a Korona Napok keretében rendeztek meg, az EJK és az Endresz csoport tagjai, valamint Komárom város vezetése koszorút helyezett el a városban született Habsburg-házi magyar király mellszobránál.

„Az emlékezés fontos, hiszen a múlt ismerete nélkül nem lehet jövőt építeni” – jelentette ki köszöntőjében Knirs Imre, Komárom alpolgármestere, az Egy Jobb Komáromért Polgári Kezdeményezés elnöke, Csapucha Árpád néprajzos, a tatai Kuny Domonkos Múzeum munkatársa pedig arról beszélt az Anglia parkban egybegyűlt több tucatnyi emlékező előtt, hogy az 575 évvel ezelőtt lejátszódó történések a város későbbi életére is nagy hatással voltak. „Egy olyan pezsgő izgalmas élet alakult ki az alatt a pár hónap alatt, amíg a korona Komáromban tartózkodott, amely a későbbi időkre is nyomot hagyott a város életébe. Ezt az alkalmat megragadva a várost ellepték a látogatók, köztük olyan személyiségek, akik a történelmi Magyarország legbefolyásosabb politikusai, gazdasági, társadalmi és egyházi szereplői voltak” – fogalmazott. Csapucha felidézte, a koronát Visegrádból hozták Komáromba, és eredetileg csak pár napot maradt volna a városban, ám időközben megszületett V. László, ez pedig meghosszabbította a Szent Korona komáromi tartózkodását.
A jeles évforduló alkalmából az Egy Jobb Komáromért és a dél-komáromi Endresz csoport egész hetes rendezvénysorozatot indított Korona Napok címmel. Ennek részeként nyílt meg a Szőnyi Alkotókör kiállítása, amely a Szent Korona útját mutatja be Visegrádtól Komáromig. A koszorúzással egybekötött megemlékezést Pálffy Géza, a Magyar Tudományos Akadémia „Lendület” kutatócsoportja vezetőjének előadása előzte meg. A kutató a korona újkori történeti kutatásának eredményeiről adott elő. A rendezvénysorozat hétvégén – rendhagyó programokkal – fejeződik be: a két Komáromban egyidőben tartanak szabadtéri vetítéseket V. László születéstörténetéről. A vetítésre Révkomáromban a Nádor utcai Viking Pub előtt kerül sor.
A 2010-ben megalakult EJK immár harmadik éve emlékezik meg Komáromban V. László királyról, az egyetlen olyan Habsburg-házi magyar uralkodóról, aki a történelmi Magyarországon született.
Az eseményről további képek megtekinthetők a Képgalériában ITT>>>.

Felvidék.ma
Fotók: Jakab István – dunataj.sk

hirdetés
Previous articleA szürke ötven árnyalata folytatása még a mostaninál is rosszabb lehet
Next articleKIÉ A VÍZ ÉS KIÉ A FELELŐSSÉG?