HAZA GAZDASÁG A szlovák kormány 200 millió eurót vár az Eneltől a villamosművek magánosításának...

A szlovák kormány 200 millió eurót vár az Eneltől a villamosművek magánosításának lezárásához

956
hirdetés

A pozsonyi kormány 200 millió euró kifizetését fogja kérni a szlovák villamosművek (SE) magánosítási folyamatának lezárásaként az SE többségi részvényesétől, még mielőtt az olasz Enel eladná a vállalatban birtokolt tulajdonrészét – közölte a szlovák gazdasági tárca hétfőn.

    A szlovák villamosműveket, amely a régió második legnagyobb villanyáram-előállítója, 2006-ban, a második Dzurinda kabinet idején részben magánosították. A privatizáció során az SE részvényeinek 66 százaléka az Enel ellenőrzése alá került, a kisebbségi részvénycsomag pedig a nemzeti vagyonalapon (FNM) keresztül a szlovák állam birtokában maradt.
    Az SE részvényeiért az Enel 2006-ban 840 millió eurót  fizetett ki, ám a The Wall Street Journal által jelenleg két milliárd euró értékűre becsült vállalat privatizációs folyamata véglegesen még nem zárult le. Ennek oka, hogy nem tisztázódott: az Enelnek kell-e még hozzáfizetnie az eredeti vételárhoz, vagy éppenséggel Szlovákiának kell visszatérítenie egy részt belőle a vevőnek.
    Ez összefügg az SE tulajdonát képező Mohi (Mochovce) atomerőmű új, harmadik és negyedik blokkjainak építésével is. A Szlovákia történetének legnagyobb beruházásaként számon tartott építkezés 2008-ban kezdődött, az eredeti tervek szerint 2012 és 2013 között kellett volna befejeződnie, de befejezésének idejét már többször elhalasztották. Az építkezés – amelynek költsége időközben több mint duplájára nőtt – a jelenlegi tervek szerint 2016-ra készül el.
    Először az idei év elején jelentek meg sajtóinformációk arról, hogy az Enel eladná az SE-ben birtokolt tulajdonrészét, és később az olaszok megerősítették ezt a szándékukat. Az eladásra a több mint negyven milliárd eurós adósságot felhalmozó cég adósságlefaragási terveinek részeként kerülhetne sor. Ehhez azonban először le kell zárni a magánosítási folyamatot.
    A szlovák gazdasági minisztérium hétfői bejelentésében szereplő 200 millió eurós összeg egy a szaktárca által készítetett szakértői elemzés részeként látott napvilágot.


MTI

hirdetés
Previous articleFico: csak egy teljes bér járjon a több hivatalt is betöltő parlamenti képviselőknek
Next articleGyerek is meghalt az amerikai légicsapásban Szíriában