HAZA BELFÖLD Fico: csak egy teljes bér járjon a több hivatalt is betöltő parlamenti...

Fico: csak egy teljes bér járjon a több hivatalt is betöltő parlamenti képviselőknek

989
hirdetés

eurokA parlamenti képviselők bérhalmozásának megszüntetését célzó, törvénymódosító javaslatot jelentett be Robert Fico szlovák miniszterelnök Pozsonyban egy sajtótájékoztatón szerdán.

    A javaslat szerint úgy módosítanák a közjogi méltóságok bérezését szabályozó törvényt, hogy az a parlamenti képviselőknek megszabja: csak a parlamenti képviselői bérük esetében legyenek jogosultak az egész összegre, de ha más közhivatalt vagy választott tisztséget is betöltenek, az azután járó fizetés helyett csak minimálbért kapjanak. A korlátozás nem vonatkozna a képviselőknek a magánszféra területén esetleg betöltött állásaira.
A módosító javaslat, várhatóan még az idén, de Robert Fico ígérete szerint már csak a novemberi helyhatósági választások után kerül a pozsonyi törvényhozásba. Az új szabályozás – elfogadása esetén – a kormányfő tervei szerint 2016-tól, a soron következő parlamenti választások után lép majd hatályba.
A módosítás előkészítői szerint a változtatást takarékossági megfontolások teszik indokolttá. Szlovákiában ráadásul gyakori, hogy a törvényhozás képviselői e választott tisztségük mellett még más, ugyancsak államilag vagy önkormányzatilag finanszírozott tisztséget is betöltenek. A leggyakrabban az fordul elő, hogy a parlamenti képviselők, megyei, illetve önkormányzati képviselői tisztséget, polgármesteri vagy megyei vezetőségbeli posztot látnak el egyidejűleg.
Szlovákiában jelenleg egy parlamenti képviselő alapbére mintegy három és fél ezer eurót (megközelítőleg egymillió forint) tesz ki.


MTI

hirdetés
Previous articleKiállítás és megemlékezés a komáromi Helios Fotóklubban
Next articleA szlovák kormány 200 millió eurót vár az Eneltől a villamosművek magánosításának lezárásához