Kezdőlap DUNATÁJ A megkezdett irány jó, de sok meglepetés várhat még a cégvezetésre

A megkezdett irány jó, de sok meglepetés várhat még a cégvezetésre

531
MEGOSZTÁS

Ruman Patriknak a városatyák nagy része bizalmat szavazott 2016 decemberében, így 2017 februárjától új igazgatóként irányítja a városi víz- és csatornaműveket (KOMVaK r.t.), amikor megválasztották a cég igazgatótanácsának elnökévé, majd a vállalat vezérigazgatójává. Az elmúlt egy évben elért eredményekről és a tervekről kérdeztük.

Vakrozsda és villanykábel…
Less Károly felvétele

* Milyen állapotban vette át a KOMVaK-ot és milyen eredménnyel zárta a vállalat a 2017-es évet? – A vállalat a 2016-os évet 307 ezer euró veszteséggel zárta. A tavalyi évi zárás már pozitív eredményeket mutat, majd 140 ezereuró nyereséggel zártunk. Amit a legnagyobb előrelépésnek könyvelek el, az hogy az elmúlt évben sikerült a vállalat kötelezettségeit majd 1 millió euróval lecsökkenteni.
* Melyek a rövidtávú, vagy éppen távoli elképzelései a jövőre nézve? – Először is el kell mondanom, hogy a vállalat életében jelentős változás áll be, mivel a képviselő-testület legutóbbi ülésén elfogadta a vállalat üzemeltetési szerződését, ami gazdaságilag is egészségesebb az eddigi bérleti szerződésnél. Az évi 485 ezer eurót így a városi vízvezeték- és csatornahálózat felújítására fordítjuk. Ezt eddig nagyon elhanyagolták. Másik fontos lépésként említeném meg, hogy egy kedvezőbb banki hitelkonstrukcióval sikerül kiváltanunk a vállalat kedvezőtlen feltételekkel felvett hiteleit. Ennek eredményeként a KOMVaK majd 700 ezer eurót tud majd megtakarítani.
* Milyen új szolgáltatásokat nyújt a Komáromi Víz- és Csatornaművek a fogyasztóknak? – Új, lakosságbarát szolgáltatást vezettünk be. Áprilistól a fogyasztóknak lehetőségük
van a szolgáltatás díját havonta fizetni, így a családi költségvetés számára is tervezhetővé válik a víz- és csatornadíj befizetése. Elsőként azok a fizikai személyek élhetnek az új lehetőséggel, akiknek több mint 50 eurós számlát kell fizetniük félévente, később azonban jogi személyek számára is lehetővé válik. Aki szeretné igénybe venni a havi díjfizetést, annak nem kell mást tennie, mint aláírni a közeljövőben kiküldésre kerülő szerződéskiegészítést, majd a vállalat székhelyére visszaküldeni. Ezután már havi rendszerességgel történik a víz- és csatornadíj kiegyenlítése. Ezt postai csekk befizetésével, banki átutalással, vagy személyesen tehetik meg a vállalat székhelyén lévő ügyfélszolgálati irodában.
* Az elhanyagolt, nem karbantartott vízvezetékeknek köszönhetően egyre nagyobb a rendszerben a vízveszteség. Ez, hogyan csökkenthető? – A veszteség csökkentésének érdekében fel kell mérnünk a vízvezeték-hálózat állapotát egy erre szakosodott vállalattal. Majd az eredmények alapján meg kell kezdeni a legrosszabb állapotban lévő vezetékek felújítását, esetleges cseréjét. Továbbá vásároltunk két berendezést is, amelyek segítenek felfedni a rejtett vízszivárgás eseteit és helyeit. Az Enigma és a Hunter H2 nevű berendezésekkel lokalizálhatjuk az addig fel nem fedett szivárgási helyeket – anélkül, hogy megnyitnánk a vízvezeték csöveit. Pontosan bemérhetjük az üzemzavar rejtett helyszíneit, így minimálisra csökkenthetjük a nagyobb mértékű víz- és anyagi veszteségeket.
* Köszönjük a tájékoztatást.

 

DUNATÁJ HETILAP 15/2018

hirdetés