HAZA KULTÚRA A magyar szórvány napja – Sokszínű műsor a közmédiában vasárnap

A magyar szórvány napja – Sokszínű műsor a közmédiában vasárnap

1632
hirdetés

kozmediaA szórványban élő magyarságot mutatja be sokszínű műsorokkal vasárnap a közmédia, a tematikus napon a Duna, a Duna World, az M1 aktuális csatorna, valamint a Kossuth Rádió műsorai is foglalkoznak a témával.

     Az Országgyűlés november elején nyilvánította november 15-ét, Bethlen Gábor (1580-1629) erdélyi fejedelem születésének és halálának évfordulóját a magyar szórvány napjává. Erről a napról néhány éve az erdélyi magyarság már megemlékezik, az anyaországi kezdeményezésbe pedig a tematikus nappal a közmédia is bekapcsolódik mintegy 100 anyaggal, több mint hatórás műsorral – mondta el Siklósi Beatrix, a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) kiemelt projektekért is felelős főszerkesztője az MTI-vel.
    Közölte, hogy az M1 aktuális csatornán szólalnak majd meg határon túli és hazai politikusok, szakértők, míg a Duna televízióban és a Duna World csatornán a szórványban élő magyarság mindennapjaival, kultúrájával, szokásaival, a megmaradásért tett erőfeszítéseivel ismerkedhetnek meg a nézők.
    A főszerkesztő beszámolt arról, hogy a budapesti Magyarság Házából számos beszélgetést láthatnak majd a televíziónézők, ott politikusok, szakértők, művészek, közéleti személyiségek beszélnek majd a szórványban élő magyarok jelenlegi helyzetéről. Kiemelte, hogy az intézményben számos kulturális, hagyományőrző programot is tartanak vasárnap, amelyen bárki részt vehet.
    A tematikus napon láthatnak majd a nézők az erdélyi, a felvidéki, a délvidéki és a kárpátaljai szórványban élőket bemutató felvételeket.
    Siklósi Beatrix kiemelte, hogy a közmédia egyik műsorvezetője és néhány művész „áttelepült” néhány napra a szórványban élő magyarokhoz, részt vettek a mindennapjaikban, megtapasztalták, milyen körülmények között, milyen nehézségek közepette élnek.
    Példaként említette, hogy Rátonyi Krisztina Csángóföldön, Lészpeden egy panzióban dolgozott, Vadkerti Imre zenész, színész pedig a Felvidéken kapcsolódott be a helyi magyarok életébe. Benkő Péter színművész és Rusz Milán, a Magyarországi Szerb Színház igazgatója a Szerémségbe utazott, ahol nagy sikerrel adták elő a Jávor Pali utolsó mulatása című darabot.
    A főszerkesztő kiemelte, hogy élőben jelentkeznek majd a Temesváron hétvégén zajló kétnapos szórványkonferenciáról. Szó lesz a műsorban a szórványban élő magyarság fogyásának megállítását célzó Petőfi-programról, megszólal a műsorfolyamban mások mellett Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes, Kövér László, az Országgyűlés elnöke és Potápi Árpád nemzetpolitikáért felelős államtitkár is.
    A műsorfolyamban rövid bejátszásokban mutatnak be a szórványterületeken található településeket és olyan embereket, kezdeményezéseket, amelyek a magyarság megmaradását segítik. Megismerkedhetnek a tévénézők a szórványban élők szokásaival, jellegzetes ételeikkel, zenéikkel, táncaikkal, viseletükkel is.
    A tematikus nap két műsorvezetője Borbás Marcsi és Böjte Csaba lesz.
    Siklósi Beatrix közölte, hogy a tévé- és rádióműsorok mellett a mediaklikk.hu portálon további exkluzív riportokat tekinthetnek meg az érdeklődők. Emellett várnak a szórványterületen készült fotókat is a hethatar@mtva.hu címre.

MTI

hirdetés
Previous articleA Sztárportréban: Kovácsovics Fruzsina
Next articleKettős győzelemmel jutott ki Magyarország az EB-re !!!