HAZA SZÍNES - ÉRDEKES A környezetvédelmi tárca tisztában van a tigrisszúnyog jelentette veszéllyel

A környezetvédelmi tárca tisztában van a tigrisszúnyog jelentette veszéllyel

232
hirdetés

A környezetvédelmi minisztérium tisztában van azzal, milyen kockázatokat jelent a tigrisszúnyog megjelenése. A Környezetvédelmi Alap felhívást tesz közzé, amely lehetővé tenné a szúnyogok irtására irányuló biológiai és vegyi módszerek alkalmazását. Ez az intézkedés átmenetileg segíthet a helyzet kezelésében – tájékoztatta a TASR hírügynökséget a környezetvédelmi minisztérium.

Kép: illusztráció, Pixabay.com

„A tigrisszúnyog nem szerepel a nemzeti vagy európai uniós jogszabályok által besorolt, nem őshonos, invazív fajok listáján, ezért a szabályozási kötelezettségére jogszabályok közvetlenül nem vonatkoznak” – tette hozzá a minisztérium.
A tigrisszúnyog az elmúlt évszázadokban az áruszállítás és a nemzetközi utazás során terjedt el számos országban – közölte a minisztérium. A közegészségügyi hatóságok világszerte intézkedéseket hajtanak végre a fertőzés visszaszorítása céljából, különösen az olyan fertőző betegségek kockázatának minimalizásására, mint a sárgaláz vagy a dengue-láz. „Az intézkedések célja elsősorban a tigrisszúnyog szaporodásának megakadályozása” – közölte a tárca.
A szúnyogok állóvizekben, például eltömődött ereszcsatornákban, vízzel megtelt régi gumiabroncsokban, a szemétben, virágtartókban, pocsolyákban, virágcserepekben szaporodhatnak. „A lakosság tudatossága és a megelőző intézkedésekben való aktív részvétel nagy szerepet játszik a veszély csökkentésében” – hívta fel a figyelmet a minisztérium.
A Szlovák Tudományos Akadémia biomedikai központja megerősítette az ázsiai tigrisszúnyog jelenlétét Szlovákiában. Ez az egyik legveszélyesebb invazív szúnyogfaj Európában. Huszonkétféle vírust terjeszt, például a nyugat-nílusi lázat, a dengue-lázat, a chikungunya-lázat, a sárgalázat okozó vírust, vagy a zikavírust. A szúnyog jelenlétét Szlovákiában, konkrétan Pozsony környékén lakossági adatgyűjtés alapján állapították meg tavaly. A tudósok feltételezik, hogy itt telepedett meg, mivel Pozsony Főrév városrészében többször is megtalálták már.

TASR

hirdetés
Previous articleHalász Béla online fórumot tartott
Next articleElveszve a virtuális világban