HAZA HÍR-MIX Halász Béla online fórumot tartott

Halász Béla online fórumot tartott

409
hirdetés

Február 21-én Halász Béla, Gúta város polgármestere online – a közösségi oldalán – tájékoztatta a lakosokat az aktuális tudnivalókról. A legfontosabb kérdés a kanalizáció, de említette az új gyermekorvost, a járdákat is. A szennyvíz-hálózat kiépítésére a munkálatok hamarosan elkezdődnek, az alapkőletételre várhatóan március 22-én kerül sor a városi hivatal előtti téren. A hálózat kiépítésével 30-40 éves adósságot törleszt a város, ami most két éven belül megvalósul.

Fotó: J.I., dunataj.sk

A városi szennyvíz-hálózat kiépítése

A polgármester a következő időszakban sok türelmet kér majd a lakosoktól, hiszen, mint mondta: roppant kellemetlen dolgokkal is jár a szennyvíz-hálózat kiépítése. A kanalizáció egy 24 millió eurós pályázatból valósul meg. A bekötést a lakosoknak kell majd finanszírozni, egyelőre 1400 bekötést, pumpa beszerelést terveznek, előzetesen 1500-2000 euróba kerül a családi házaknál. A polgármester kiemelte, hogy a vízművek engedélyeztetése szerint 1200 fát akart kivágatnia befektető, de a tárgyalásoknak köszönhetően csak 410 fát vágnak ki, de ezek helyett háromszor annyit, vagyis 1200 fát fognak kiültetni. A fakivágások a következő utcákat fogják érinteni: a Keleti utca, a Földműves utca, a Nyárfa utca, a Diófa utca, a Liget utca, az Erdő utca, az Alsó utca, a Hidegoldal, a Jánošík utca, az Akác utca és a Mező utca.

Az alapkőletétel március 22-én lesz, a városi hivatal előtti téren, a tényleges munkálatok áprilisban kezdődnek meg, a Szlovák utcában, de előtte még terveznek egy lakossági fórumot, amelyen jelen lesz a befektető is, akkorra elkészül egy ütemterv, amit ismertetnek majd a lakosokkal. Hogy a kommunikáció egyszerűbb legyen létrehoztak egy e-mail címet: kanalizacia@mestokolarovo.sk, illetve személyesen vagy telefonon: 0915821108 lehet érdeklődni Kincel Mariánnál.

Járdák, gyermekorvos, jótékonysági est

A kanalizációval kapcsolatban azt is elmondta a polgármester, hogy azokon a helyeken, ahol most fogják ezt kiépíteni, biztosan nem lesznek járdafelújítások, viszont lesznek EU-s kiírások a járdákra, amibe be fognak csatlakozni. Az újonnan bevezetett fejlesztési adó összegéből is utakat, járdákat, parkolókat terveznek kiépíteni, felújítani.

Ukrán nemzetiségű gyermekorvos érkezik Gútára, aki tud szlovákul, eddig egy csehországi városban dolgozott. A doktornő munkáját egy magyarul tudó nővérke fogja segíteni. A rendelés megkezdése a közegészségügyi hivatal miatt húzódik, az engedélyeztetési eljárás tovább tart, mint tervezték. A doktornő hosszú távra tervez, már volt megnézni az iskolát is, ahova a gyermekei járnak majd.

Testvérvárosi egyezményt terveznek megkötni a kárpátaljai Nagydobronnyal, amelynek delegációja március elsején érkezik és egy jótékonysági rendezvényt is szerveznek a település megsegítésére.

Vadkerti Neszméri Csilla

hirdetés
Previous articleSikeresen kezdték az évet a gútai karatésok
Next articleA környezetvédelmi tárca tisztában van a tigrisszúnyog jelentette veszéllyel