HAZA RÉGIÓ A könyv szerelmeseinek napja: Nemzetközi könyvajándék nap

A könyv szerelmeseinek napja: Nemzetközi könyvajándék nap

402
hirdetés

Tudjuk, hogy adni jó, és kapni is, most itt egy újabb lehetőség, hogy adhassunk, mégpedig február 14-én, hiszen ezt a napot 2012 óta a Nemzetközi könyvajándék napjaként tartják számon. A kezdeményezés célja az volt, hogy a felnőttek könyvvel lepjenek meg gyermekeket. Az elmúlt években azonban a kezdeményezést kibővítették, és erre a napra több könyvtár, egyetem is hirdetett meg könyvajándékozó napot, vagy hagyj el egy könyvet akciót.

A digitális világban sok emberhez eljuthat egy ilyen esemény, felhívás, de sosem árt azt minél több helyen népszerűsíteni. A facebook-on egy évvel ezelőtt a dunaszerdahelyi Molnár Kantner Éva alakított egy csoportot, Adjunk új otthont a könyveknek névvel, amelynek legfontosabb célja, hogy mentsük meg a könyveket, amiket mások kidobnának. Ez a mostani kezdeményezés pedig szintén hasonló gondolatot fogalmaz meg.

Az Adjunk új otthont a könyveknek tehát most arra buzdít minden olvasni szerető embert, hogy ajándékozzák meg egymást könyvekkel, hagyjanak el egy olvasni valót padon, buszmegállón, fa tövében, templom mellett, hogy valakinek örömet szerezhessenek, és másokat is buzdítsanak az olvasásra.

Egyre több községben létezik szabad könyvtár, vagy könyves házikó is már, ahova szintén az öreg könyveket lehet elhelyezni, akinek megtetszik valami, haza viheti, kicserélheti, olvasás után visszaviheti – mindez ingyen, csak azért, hogy a mobilozás vagy tévézés helyett olvassunk, mert az olvasás élménye, az írott szavak és a fantázia ereje semmivel nem pótolható.

Érdekes a kezdeményezés története, magára a Nemzetközi könyvajándék napra egy gyermek adott ötletet. A Nemzetközi Könyvajándékozás Napja Amy Broadmoore ötlete, aki a Delightful Children’s Books weboldal alapítója. Három fia közül az egyik egyszer megkérdezte tőle, miért nincs a naptárban egy nap a könyvadományozásra, így lett. Az anyuka elterjesztette Valentin nap előtt, hogy a szülők, szeretetük jeleként vegyenek könyvet gyermekeiknek, vagy ismerős gyerekeknek, és ez az ötlet az egész világon elterjedt. Az elmúlt években több olyan szervezet csatlakozott a kezdeményezéshez, amelyek a hátrányos helyzetű gyerekek „könyvellátásával” foglalkoznak. Mára több mint 40 országban népszerű a könyvadományozási akció.

Vadkerti Neszméri Csilla

Kép: a gútai szabad könyvtár a Rustic Garden kávézóban található

hirdetés
Previous articleA Selye János Gimnázium diákjainak sikere a kerületi matematikaolimpián
Next articleKormányfő: Mindent megteszünk azért, hogy a jóváhagyott módosítás hatályba lépjen