HAZA RÉGIÓ A komáromi nagygyűlés 30. évfordulóján újabb Duray Miklós-emléktáblával gazdagodott a Felvidék

A komáromi nagygyűlés 30. évfordulóján újabb Duray Miklós-emléktáblával gazdagodott a Felvidék

385
hirdetés

A Kárpátia Sport Polgári Társulás a Felvidéki Értékőrzőkkel együtt, a Szövetség a Közös Célokért – SZAKC, valamint az Eötvös utcai helyszínt biztosító iNTERCAD Kft. és Komárom város támogatásával január 8-án kettős megemlékezést tartott. A nyilvános esemény résztvevői az 1994. január 8-i komáromi nagygyűlés 30. évfordulójára és az esemény egy évvel ezelőtt elhunyt ötletgazdájára, Duray Miklós politikusra, közíróra, címzetes egyetemi docensre, „a Felvidék élő lelkiismeretére” emlékeztek.

Megszívlelendő üzenet: „Ne félj, csak higgy!”

Turi Török Tibor, keszthelyi szobrászművész tavaly készített egy Duray Miklós arcát ábrázoló domborművet, amely nyáron a Martosi Rendezvényliget területén található Duray-pavilon külső falán kapott helyet. A komáromi székhelyű Kárpátia Sport Polgári Társulás tíz évvel korábban vált a Duray Miklós által létrehozott és vezetett SZAKC tagszervezetévé, annak vezetőivel sikeresen együttműködött, s az ernyőszervezet több rendezvényüket anyagilag is támogatta. Ezért úgy gondolták, hogy Duray halálának első évfordulójáról a komáromi emléktáblája leleplezésével emlékeznek meg – tájékoztatott Pallag György mérnök, a két főszervező társulás elnöke.

Pallag György mérnök, a két főszervező társulás elnöke

Turi Török Tibor, akinek a komáromi Hunyadi János-mellszobor és több tucat felvidéki alkotás létét köszönhetjük, Pallagéknak azt ajánlotta, hogy a martosi műve alapján készíttessenek egy lenyomatot, s azt öntessék ki.

Így született meg az a bronz öntvény, amelyet fekete márványtáblán helyeztek el magánterületen, a Matusek Roland és Gelle Róbert által irányított iNTERCAD Kft. Eötvös utcai irodaépületének falán. Az a politikus arcán kívül az egyik könyve címét is tartalmazza: „Ne félj, csak higgy!”. A SZAKC pedig anyagiakkal járult hozzá a dombormű másolatának kiöntéséhez.

Turi Török Tibor keszthelyi szobrászművész

Miután a főszervezők a szabadtéri rendezvény időpontját a SZAKC-cal együtt a komáromi nagygyűlés 30. évfordulójának napjára időzítették, jeles magyarországi és hazai személyiségeket kértek fel az ünnepi beszédük megtartására. A Szózat elhangzása után Mihacs Szilvia a főszervezők nevében üdvözölte a résztvevőket.

Mihacs Szilvia a főszervezők nevében üdvözölte a résztvevőket

Elsőként Keszegh Béla, Komárom polgármestere, Duray egykori asszisztense, majd dr. Latorcai Csaba magyar miniszterhelyettes idézte meg Duray Miklóst, akinek a mindenkori helytállását, küzdelmes életútját, tetteit a továbbiakban is többen a felvidéki mártír gróf, Esterházy János ugyancsak áldásos munkásságához hasonlították.

Keszegh Béla, Komárom polgármestere
„A tavalyi parlamenti választásokon a felvidéki magyarság számára ismét elmaradt az áttörés és a siker. Fontos átgondolni a jövőt, a tanulságok levonásával mihamarabb újrakalibrálni a közösség rövid-, közép- és hosszútávú céljait! Úgy, ahogy néhány esztendővel ezelőtt Duray Miklós megfogalmazta: ahhoz, hogy felvirágoztassuk egymást, az egyéni érdekeket a közösségi érdek mentén kell támogatni…”

– fogalmazott a miniszterhelyettes, aki őrszemnek és a felvidéki magyarság élő lelkiismeretének nevezte Durayt.

Latorcai Csaba a Felvidék élő lelkiismeretének nevezte Duray Miklóst

A halaszthatatlan teendői miatt Komáromban ma jelen lenni nem tudó dr. Lomnici Zoltán alkotmánybírósági tag, az Emberi Méltóság Tanácsának alapító elnöke levelét Ropog „José” József, a szókimondó felvidéki előadó, dalszerző olvasta fel.

„Duray Miklós, a felvidéki magyarság elhivatott vezetője már fél évszázaddal ezelőtt tisztán látta, hogy a kisebbségbe szorított nemzetrész beolvasztására irányuló politikai törekvések milyen veszélyeket rejtenek magukban. A legutolsó népszámlálás adatai félelmeit igazolták. A védekezés fő eszközét a kisebbségi jogvédelemben látta. 1978-ban megalakította a Csehszlovákiai Magyar Kisebbség Jogvédő Bizottságát, amelynek szóvivője volt…”

– hangzott el.

Ropog „José” József Lomnici Zoltán levelét olvasta fel

Egyebek mellett azt is megtudtuk, hogy Lomnici tíz évvel ezelőtt az Emberi Méltóságért kitüntetést adta át Duraynak, aki szerinte teljes életművet hagyott hátra, s még a halála előtti telefonbeszélgetésük során is azt hangsúlyozta: soha nem szabad feladni.

Kiss Róbert kanonok meg is áldotta az emléktáblát

Miután Kiss Róbert kanonok, a Nagyszombati Főegyházmegye általános helynökének és Somogyi Alfréd református lelkésznek, a Selye János Egyetem Református Teológiai Kara dékánjának az áldása is elhangzott, Forró Krisztián, a Magyar Szövetség országos elnöke és köztársasági elnökjelöltje egyebek mellett elmondta:

„Duray Miklós valóban egy olyan ember volt, akire fel tudtunk nézni, s aki irányt tudott mutatni. Többet tett mindannyiunknál, s ezért nem egyszer bűnhődnie kellett. Helyt állt a közösségért, helyt állt a magyarokért, és ahogy ő maga mondta: a helytállás mindig bűnhődést hoz maga után…”

A felvidéki magyarságot összefogásra sarkallta, hangsúlyozva az idei államfő- és európai parlamenti választásokon való részvételünk fontosságát.

Forró: „Duray irányt tudott mutatni, többet tett mindannyiunknál…”

Azután az alkotó, Turi Török Tibor, valamint a magát Duray volt harcostársának tartó Reiner Péter és Pallag György főszervező gondolatai hangzottak el.

Reiner Péter, Duray Miklós egykori harcostársa is szót kért

Lélekerősítő versmondással a felvidéki Kossuth-díjas színművészeink, a Komáromi Jókai Színház örökös tagjai: Boráros Imre és Dráfi Mátyás emelték a rendezvény nívóját.

Boráros Imre Kossuth-díjas színművész „történelmi leckét adott fel”

Nátek Eszter, a Bátorkeszi Kováts József Alapiskola kis „pacsirtájának” nemzettudat-erősítő dalát is hallhattuk. Végül az emléktábla leleplezésében közreműködött: Gelle Róbert, Forró Krisztián, Latorcai Csaba, Matusek Roland, Turi Török Tibor és Duray Áron Bálint, a jeles politikus fia.

Dráfi Mátyás Kossuth-díjas színművész megüzente: „él a magyar…”

A Himnuszt közös eléneklése előtt a jelenlevők elhelyezték a tisztelet és hála koszorúit az emléktábla alatt.

Gelle Róbert, Forró Krisztián, Latorcai Csaba, Matusek Roland, Turi Török Tibor és Duray Áron Bálint

Az eseményről további részleteket majd a Magyar7 hetilap jövő heti számában olvashatnak.   

A házigazdák főhajtása Duray munkássága előtt

Nagy-Miskó Ildikó, ma7.sk

hirdetés
Previous articleMárcius 23-án lesz az államfőválasztás, jelentette be a házelnök
Next articleMeghalt Benedek Miklós színész, rendező