HAZA BELFÖLD Ötmillió eurót kap Szlovákia az oroszvári Lónyay kastély cselédházának felújítására

Ötmillió eurót kap Szlovákia az oroszvári Lónyay kastély cselédházának felújítására

1072
hirdetés

Ötmillió eurót kap Szlovákia az Európai Gazdasági Térség (EGT) Finanszírozási Mechanizmusától az oroszvári kastély cselédházának és kertjének felújítására – tájékoztatta az MTI-t a szlovák kormányhivatal csütörtökön.

    Az egykoron a Lónyay család birtokában lévő oroszvári (Rusovce) kastély, valamint az ahhoz tartozó földterület tulajdonjogáért több mint egy évtizede kezdett pereskedni annak örököse, a magyar bencés rend a szlovák állammal. Az évtizedek óta romló állagú kastélyon kívül a perelt ingatlanhoz tartozik még több, hasonló állapotban lévő melléképület, köztük az egykori cselédház is, most ennek a felújítására szerzett anyagi támogatást Szlovákia az EGT Finanszírozási Mechanizmusától.
    A szlovák kormányhivatal tájékoztatása szerint az Európai Kulturális Örökség finanszírozási programjának keretében jóváhagyott anyagi támogatásról szerdán írt alá megállapodást Igor Federic a szlovák kormányhivatal vezetője Anders Erdallal, az EGT Finanszírozási Mechanizmusát felügyelő bizottság elnökével.
    A megállapodás értelmében Szlovákia a jövő évben 5 millió eurót (megközelítőleg másfél milliárd forint) kap az oroszvári kastély cselédházának és kertjének felújítására, azzal a feltétellel, hogy a támogatást csak az ingatlan azon részeinek rekonstrukciójára költheti, amelyek a jövőben teljes mértékben hozzáférhetőek lesznek a nyilvánosság számára. A tervek szerint a Lónyay kastély egykori cselédháza turisztikai információs irodaként szolgál majd, s az ingatlanhoz tartozó park is nyilvános lesz.
    Az oroszvári kastélyt reprezentációs célokra kívánja használni a szlovák kormány, az ingatlan kezelésével megbízott szlovák kormányhivatal tervei szerint a kastély és a hozzá tartozó épületek felújítása 2016-ra készülhetne el, 35-40 millió euróra becsült összköltségből. Mivel a rekonstrukció kivitelezőjére csak 2014 tavaszán írják ki a versenytárgyalást, a felújítás folyamata előreláthatóan legkorábban jövő ősszel indulhat el.
    Az ingatlan tulajdonjogáért a magyar bencés rend és a szlovák állam között folytatott per, az összes szlovákiai jogorvoslati lehetőség kimerültével idén tavasszal zárult le. Az ügyben a szlovák legfelsőbb bíróság, elutasította a bencés rend azt a keresetét amellyel az oroszvári kastély ingatlanjára vonatkozó örökösödési jogának kívánt érvényt szerezni. A döntést követően a bencés rend jelezte: európai fórumok előtt folytatja a fellebbezést.

MTI

hirdetés
Previous articleIsmét lesz repülőjárat Pozsony és Prága között
Next articleRECEPTEK: Zöldséges burgonyagombóc leves