HAZA BELFÖLD Magasabb béreket követel a nem egészségügyi kórházi dolgozóknak a szakszervezet

Magasabb béreket követel a nem egészségügyi kórházi dolgozóknak a szakszervezet

381
hirdetés

A Szlovák Egészségügyi és Szociális Dolgozók Szakszervezete (SOZ ZaSS) magasabb béreket követel a kórházban dolgozó, nem egészségügyi alkalmazottak számára. Arra figyelmeztet, hogy ha márciusig nem lesz változás, sok munkavállaló kész felmondani. A szakszervezet tájékoztatása szerint nem született megállapodás a Szlovákiai Kórházak Szövetségével (ANS), a tárgyalások a jövő héten folytatódnak – tájékoztatta a TASR hírügynökséget Anton Szalay, a SOZ ZaSS elnöke.

Illusztráció, Pixabay

Szalay elmondta, tavaly novemberben javaslatot nyújtottak be a szakszervezet az ANS-nek arra vonatkozóan, hogy emeljék a kórházban, nem egészségügyi területen dolgozó alkalmazottak alapbérét. A javaslatról szerdán (február 15.) egyeztettek. „A kollektív szerződés módosításának szövegében a béremelés időpontját március 1-jében jelöltük meg, és a százalékos emelést fix összegre módosítottuk. A második rendelkezés az éjszakai és a szombati szolgálatokért járó magasabb összegek kifizetésére vonatkozott, szintén március 1-jétől” – tette hozzá az elnök.
Szalay elmondása szerint megállapodás nem született. „Ismertettük a számításainkat, egyúttal kértünk, hogy számszerűsítsék a nem egészségügyi területen dolgozók bérkiigazításához szükséges összegeket. Az ANS megígérte, hogy a hét végéig megkapjuk a dokumentumokat, és kedden (február 21.) folytatódik a tárgyalás” – mondta Szalay.
A szakszervezeti elnök rámutatott, hogy számos e-mailt kapnak az elégedetlen alkalmazottaktól, akik bejelentették, hogy elszánták magukat a tömeges felmondásra és a távozásra. „Mások arra szólítanak fel, hogy hirdessünk sztrájkkészültséget az ANS kórházaiban. Tekintettel a munkaerőpiaci helyzetre és a számos szakmában tapasztalható munkaerőhiányra, megállapodásra szólítják fel a partnereket” – tette hozzá.
Szalay tájékoztatása szerint a szakszervezet azt várja, hogy az ANS felülvizsgálja a módosítással kapcsolatos álláspontját, és konszenzusra fog törekedni. „Megfelelően kell díjazni a nem egészségügyi dolgozókat is, hogy érezzék, a munkáltatót érdekli a munkahelyi teljesítményük” – mondta az elnök, és emlékeztetett, a kórházak nem működhetnek egészségügyi személyzet nélkül, de konyhai dolgozók, karbantartók, takarítók, betegszállítók, adminisztratív dolgozók nélkül sem.

TASR

hirdetés
Previous articleKözkívánatra még egyszer találkozhatunk Háry Jánossal Komáromban
Next articleHatékonyabbá tennék a hulladékgazdálkodást Komáromban