HAZA RÉGIÓ Hatékonyabbá tennék a hulladékgazdálkodást Komáromban

Hatékonyabbá tennék a hulladékgazdálkodást Komáromban

510
hirdetés

Mérföldkőnek tartja Keszegh Béla polgármester, hogy a város 30 év után visszaveszi a kommunális szolgáltatások biztosítását. A folyamat első lépéseként március 1-től a hagyományos hulladék kezelését a Clean City helyett már az új KN Smart City cég látja el – hangzott el más fontos információk mellett a február 16-ai testületi ülést követő, pénteki sajtótájékoztatón.

„Komárom város 30 év után visszaveszi a kommunális szolgáltatások biztosítását…”

Köztudott, hogy a múlt század 90-es éveiben Komárom rendelkezett városgazda céggel, azt azonban privatizálták, s az eltelt évtizedekben a kommunális szolgáltatásokat külsősök végezték.

Február végén lejár a Clean City szerződése, amelytől a hagyományos hulladék kezelését átveszi az újonnan alapított KN Smart City városi cég. Azt is megtudtuk, hogy a hulladékgazdálkodásra évente több mint 2 millió eurót költ a város, s tavaly hozzávetőleg 18 ezer tonna hulladék keletkezett Komáromban. Korábban e mennyiség 28 százalékát szelektálták, valamint mintegy 2000 tonna zöld hulladékot is gyűjtöttek, amit azonban nem vettek nyilvántartásba, csak lerakták a harcsási telepen, így semmiféle kezelésen nem ment át.

Keszegh Béla polgármester az újságírók társaságában

A polgármester leszögezte: a hulladékgazdálkodás átvétele kapcsán szükség van a komoly géppark kiépítésére, amit pályázati támogatásból, folyamatosan fejlesztenek. Az első „nagy injekciót“ az jelenti, hogy a képviselő-testület a február 16-ai ülésen jóváhagyta, mintegy 500 ezer euró értékben két szemétszállító gépjármű vásárolható, melyek a régieknél nagyobb kapacitásúak, tehát egyszerre több szemetet tudnak elszállítani. Mivel ritkábban kell kimenniük a szeméttelepre, ez jelentős pénzspórolást eredményezhet.

„Az a célunk, hogy minél hatékonyabb legyen a rendszer, s minél önellátóbbak legyünk. A Clean City tavaly kérte a 2018-ban megszabott árai 19 százalékkal való emelését. Nos, mi egyelőre szeretnénk fenntartani a Clean City 2018-as árait, s a szemétdíjat sem emeltük meg. A cég eddig hetente négyszer vitte el a szemetet, ezentúl pedig heti öt alkalommal kerül erre sor. Úgy gondoljuk, hogy ha majd gyakrabban ürítjük a kukákat, akkor azokból a szél sem hordja szét a szemetet, s a tartalmukat senki sem túrja szét. A KN Smart City személyi állományát 10-12 fővel bővítjük, több embert vettünk át a Clean Citytől. Mivel azonban a cég a használt gépparkjáért túl nagy összeget kért, arra nem tartottunk igényt, inkább újat vásárolunk“

– fejtette ki Keszegh Béla.

„Egyelőre szeretnénk fenntartani a Clean City 2018-as árait…”

Korábban már megírtuk, hogy Komárom a környezetvédelmi tárca vonatkozó pályázatán 1,28 millió eurós támogatást nyert el, amihez biztosította a 67 882 eurós önrészt, így Gadóc városrészben hozzávetőleg 1,35 millió euróból épülhet meg a komposztáló, amely majd aerob hulladékkezelési eljárások alapján, 2 244 tonna éves kapacitással működik.

Ezen összegből vásárolják meg a szükséges gépeket is, s a beruházásnak köszönhetően majd jelentősen emelkedhet a szelektálás mértéke.

Ha egy település többet szelektál, akkor az állami illeték kisebb, vagyis ekképp további megtakarítás érhető el. A sajtótájékoztatón azt is megtudtuk, hogy a komposztáló várhatóan ez év végére elkészül.

Nagy-Miskó Ildikó, ma7.sk

hirdetés
Previous articleMagasabb béreket követel a nem egészségügyi kórházi dolgozóknak a szakszervezet
Next articleJóváhagyta az idei sport és kulturális támogatásokat a komáromi képviselőtestület