HAZA BELFÖLD Közös magyar jelöltlistát szeretne a Magyar Fórum

Közös magyar jelöltlistát szeretne a Magyar Fórum

999
hirdetés

Közös magyar jelöltlistát és választási pártot szeretne a Magyar Fórum (Maďarské fórum – MF). A Szövetség-Aliancia képviselői mellett szeretnének teret adni más magyar nemzetiségű, politikailag elkötelezett személyeknek is. A Szövetség-Aliancia nem zárja ki annak lehetőségét, hogy a Magyar Fórum jelöltjei szerepeljenek a párt jelöltlistáján, azt azonban nem tartja jó útnak, hogy újabb választási pártot hozzanak létre és választási listát állítsanak össze.


„Az egységes magyar jelöltlista összeállításával az a cél, hogy a lehető legtöbb választót megnyerjük Dél-Szlovákiában, hogy ránk szavazzanak azok, akik a jó oldalon állnak, és készek együttműködni a demokratikus pártokkal” – mondta Simon Zsolt, az MF elnöke.
Simon elmondta, hogy a múlt héten tárgyalt először Grendel Gáborral, a parlament alelnökével, a Nova elnökével, valamint a Szövetség küldöttségével. Szeretné megszólítani Filip Mónikát, az oktatási minisztérium volt államtitkárát, valamint a demokratikus szlovák politikai pártok járási és megyei elnökeit is a dél-szlovákiai járásokban.
A Szövetség megerősítette, hogy tárgyal a Magyar Fórummal, február elején újra tárgyalóasztalhoz ülnek. „A Szövetség a lehető legszélesebb összefogás céljából alakult, és – a szélsőségeseket kivéve – mindenki előtt nyitva áll, aki valóban segíteni akarja közösségünket és a régióinkért akar dolgozni. Ezért nem zárják ki annak lehetőségét sem, hogy a Magyar Fórum jelöltjei szerepeljenek a párt választási listáján” – mondta a TASR hírügynökségnek Magdeme Klára, a párt szóvivője.
Egy választási párt megalakítását azonban elutasítja a Szövetség. A párt rámutatott, hogy a legutóbbi választás óta sikeresen működik a magyarok egységes képviselete az önkormányzatokban és a megyei hivatalokban. Emlékeztetett arra, hogy a Szövetség megalakulását komoly tárgyalások előzték meg a három párt – a Magyar Közösség Pártja (Strana maďarskej komunity), a Most-Híd és az Összefogás-Spolupatričnosť között -, amelyek platformok formájában működnek a Szövetségen belül.

TASR

hirdetés
Previous articleKomárom legyőzte az esélyesebb Kamnikot a MEVZA kupában
Next articleHlas: Nincs ok a választás szeptemberre halasztására, júniusra kell kihirdetni