HAZA BELFÖLD Hlas: Nincs ok a választás szeptemberre halasztására, júniusra kell kihirdetni

Hlas: Nincs ok a választás szeptemberre halasztására, júniusra kell kihirdetni

428
hirdetés

Nincs semmilyen racionális érv szeptemberig halogatni az előrehozott választást, június végéig meg kell tartani – állítja a parlamenten kívüli Hlas-SD, és júniusi választást követel. Ha a parlament megszavazza az előrehozott választás kihirdetését lehetővé tevő alkotmánymódosítást, a Hlas-SD június 24-i dátummal módosító javaslatot terjeszt a parlament elé a választás megrendezésére.


„Biztos, hogy egyes kormánypárti képviselőkkel is tárgyalni fogunk, hiszen a Sme rodina kijelentette, hogy a júniusi választási időpontot is elfogadhatónak tartja” – jelentette ki Peter Pellegrini, a Hlas-SD elnöke. A párt képviselői egészen a szavazásig győzködni fogják a koalíciós képviselőket a korábbi időpontról.
Pellegrini azt is bírálta, hogy a választásról szóló egyeztetésbe nem vonták be az összes pártot, csupán a volt koalíciós pártok tárgxaltak. Hozzátette, nem érti, hogy a Sme rodina és az SaS miért tesz még mindig eleget az OĽANO elvárásainak.
„Felszólítjuk a kormánypártokat, hogy a saját politikai érdekeik helyett az országét tartsák szem előtt, és legkésőbb június végi időponttal hirdessék ki az előrehozott választást” – jelentette ki Peter Pellegrini, a Hlas-SD elnöke. Rámutatott, hogy a kormánynak nincs parlamenti többsége és korlátozottak a jogkörei. „Még sosem fordult elő Szlovákiában, hogy egy kormány mandátum nélkül kormányozzon még kilenc hónapig a bukása után, és még sosem volt nagyobb szükség felelős és hozzáértő kormányra, mint most” – tette hozzá.
A Hlas-SD elvárja, és szerinte a lakossággal szembeni minimális tisztesség is azt követeli, hogy a kormánykoalíció legalább egy észérvet mondjon arra, miért kellene szeptemberig várni a választással. „Igor Matovič mindenfélét összehord arról, hogy az önjelölt demokratáknak kutya kötelességük megakadályozni, hogy minél hamarabb legyen választás, mert az nem az ő beteges elképzeléseik szerint végződne, hanem a nép akaratát tükrözné. Richard Sulík pedig nyíltan arról beszél, hogy szeptemberig még le kell csukni valakit” – vélekedik Pellegrini. Szerinte Eduard Heger (OĽANO) megbízott kormányfőnek azért van szüksége időre, hogy létrehozza új pártját.
Pellegrini szerint a kormány ezzel a képébe nevet azoknak az embereknek, akik részt vettek a szombati (január 21.) népszavazáson és minél hamarabb választást akarnak.
A jelenlegi választási rendszer „bebetonozására” vonatkozó javaslatról Pellegrini azt mondta, elfogadja, de a későbbiekben nem zár ki szélesebb vitát a megváltoztatásáról, vagyis hogy a képviselők egy részét régiónként válasszák.
A volt kormánypártok megállapodása szerint szeptember 30-án lesz az előrehozott választás, az ehhez szükséges alkotmánymódosítás szövegében is megállapodtak. A választási ciklust kétharmados többséggel, 90 parlamenti képviselő támogatásával lehet lerövidíteni.

TASR

hirdetés
Previous articleKözös magyar jelöltlistát szeretne a Magyar Fórum
Next articleTéli stadion építését tervezik Dunaszerdahelyen