HAZA BELFÖLD Akkor érvényes a népszavazás, ha a jogosultak több mint fele részt vesz

Akkor érvényes a népszavazás, ha a jogosultak több mint fele részt vesz

342
hirdetés

Az Alkotmány szerint akkor lesz érvényes a népszavazás, ha a választásra jogosultak több mint fele részt vesz rajta, és a résztvevők több mint fele igennel szavaz.

illusztráció, Pixabay

Az országban megközelítőleg 4,4 millió választásra jogosult lakos van, tehát körülbelül 2,2 millió embernek kellene részt vennie a népszavazáson, 1,1 milliónak pedig igennel szavazni. Az Alkotmány szerint ebben az esetben a népszavazáson megszavazott kérdést a parlament törvényerőre emelné.
Az alaptörvény azt is kimondja, hogy három év elteltével a népszavazás eredményét alkotmánytörvénnyel módosíthatja vagy törölheti a parlament. Ugyanarról a kérdésről szintén három év elteltével lehet népszavazást tartani.
Szlovákia megalakulása óta a kilencedik népszavazást tartják az országban, az Alkotmány módosításáról dönthet a lakosság. Este 10 óráig lesznek nyitva a szavazóhelyiségek.
A népszavazáson résztvevő arra a kérdésre válaszolhat, egyetért-e azzal, hogy népszavazás útján vagy parlamenti határozattal lerövidíthető legyen-e a választási ciklus.

TASR

hirdetés
Previous articleJanuár végétől új vakcinákkal oltanak a COVID-19 ellen
Next articleFelújított helyiségekben fogadják a komáromi véradókat