HAZA RÉGIÓ Felvidéki Magyar Advent Gútán: az összetartozásunkat is jelzi a szeretet és a...

Felvidéki Magyar Advent Gútán: az összetartozásunkat is jelzi a szeretet és a remény pislákoló lángocskája

559
hirdetés

A felvidéki Patrona Nostra Kht. a magyarországi Keresztény Kulturális Akadémiával együtt, az idén ötödször, ez alkalommal Mons. Kiss Róbert, a Nagyszombati Főegyházmegye általános helynöke és Forró Krisztián, a Szövetség országos elnöke fővédnökségével, Gútán rendezte meg a Felvidéki Magyar Advent elnevezésű jótékonysági gálaműsort – tájékoztatta a Ma7-et Madarász Róbert főszervező.

Meggyújtották az első gyertyát a méretes adventi koszorún

A Patrona Nostra Kht. igazgatója azt is elmondta: előzőleg Szepsiben, Ipolyságon, Dunaszerdahelyen és Komáromban ünnepeltek együtt, majd a Covid-19, illetve a pandémiás szigor miatt kénytelenek voltak kihagyni egy évet, ez alkalommal pedig a teltházas gútai rendezvényen várták közösen az ünnepet. Hozzátette: az általa irányított szervezet 2017-ben azzal a céllal jött létre, hogy a hat egyházmegyébe szétszóródott, s emiatt egymástól elszigetelt hazai magyar egyházi intézményeket és a katolikus közösségeket egyesítse, közös rendezvényeket valósítson meg és közös lehetőségeket teremtsen.

Nagy Szilas Ildikó műsorvezető és a gútai Nagyboldogasszony Egyházi Iskolaközpont kórusa

„Röviddel a megalakulásunk után együttműködési szerződést írtunk alá a Pajor András atya – elnök által vezetett Keresztény Kulturális Akadémiával. Azóta annak vezetői magyarországi művészek fellépéseivel gazdagítják a Felvidéki Magyar Advent elnevezésű rendezvényünket. Az egyes helyszínekre az egész régióból érkeztek érdeklődők, s így volt ez a szombati gútai műsorfüzér esetében is. Természetesen, a szereplők többsége szintén minden alkalommal az adott régióból való, ekképp kiemelve annak kulturális értékeit“ – fejtette ki.

Madarász Róbert, a Patrona Nostra Kht. igazgatója

A gútai Városi Művelődési Központ színháztermében, Nagy Szilas Ildikó műsorvezető üdvözlő szavai után kezdetét vette a szívmelengető műsor, amelyben Madarász Róbert igazgató, Pajor András atya és a Szövetség Nyitra megyei volt alelnöke, Csenger Tibor magvas gondolatok tolmácsolásával, illetve a gyertyagyújtásnál is közreműködött. Miután András atya megáldotta a színpadon elhelyezett, méretes adventi koszorút, azon meggyújtották az első gyertyát.

Pajor András atya megáldotta a színpadon elhelyezett, méretes adventi koszorút

Madarász Róbert köszöntőjében hangsúlyozta: „Ma az első gyertyát készülünk meggyújtani az adventi koszorún. Az első lángocskát követi majd sorban a többi is, míg Urunk születésekor fényárban nem úszik majd a koszorú, az egész kerek világ, s talán a lelkünk is. Emelkedjünk felül a napi gondokon, csendesedjünk el, s engedjük, hogy ismét a világunkba, az életünkbe születhessen értünk a Béke Fejedelme, a Mindenség Ura, a Megváltó! Mert – higgyék el nekem – nem vagyunk egyedül!“.

Becse Szabó Ilona operett- és operaénekes Nagy István orgonaművésszel

Majd többek között Becse Szabó Ilona operett- és operaénekes, a Gútai Művészeti Alapiskola igazgatója, továbbá a szintén gútai Nagy István orgonaművész, Rigó Jenő énekes és Farkas Attila jazz-zongorista, illetve Skokan Horváth Tímea, érsekújvári énekes és Fűri Tamás „Lumbi“, a magyarországi Ladánybene 27 együttes gútai billentyűse, valamint Incze Máté budapesti színész (Újszínház) szórakoztatta a közönséget. Az eredetileg tervezett művészgárda a Galántán megtartott XXI. Kodály Zoltán Nemzetközi Hegedűverseny arany minősítésű, gútai győztesének, Keszeli Denisának Balázs Béla zenetanárral közös fellépésével egészült ki. Ráadásként pedig a helyi Nagyboldogasszony Egyházi Iskolaközpont kórusának ünnepi műsorát élvezhették a közelgő ünnepre hangolódók. Bár ezt ingyenesen tehették, a szervezők örömmel fogadták a bejáratnál elhelyezett urnákba bedobott pénzadományokat. Az összegyűlt több mint 1600 eurót a helyi Nagyboldogasszony plébániatemplom tetőszerkezetének felújítására fordítják.

Keszeli Denisa és Balázs Béla közös fellépése

„A mintegy 300 éves plébániatemplomunk tetőszerkezete tavaly súlyosan megrongálódott, s azon halaszthatatlan, jelentős beavatkozásra volt szükség. A váratlan költségek egy részét magyarországi állami támogatásból fedeztük, a másik részét pedig adományokból, illetve különféle rendezvények révén, utólag próbáljuk összegyűljteni. Ezúton is köszönjük a nagylelkű adományokat“ – nyilatkozta Madarász igazgató.

A hálás főszervező köszönetnyilvánítása a szereplőknek

A Bethlen Gábor Alap támogatásával megvalósult, hozzávetőleg kétórás műsor végén a gyermekkórus tagjai a többi szereplővel együtt elénekelték a Mennyből az angyalt, ekképp lélekemelő útravalóval szolgálva a jelenlevőknek.

Közös búcsú az ünnepváró közönségtől

„Valójában azért mindig másutt valósul meg ez a rendezvényünk, hogy ezzel is a Felvidék különböző vidékén élő, magyar katolikusok összetartozását hangsúlyozzuk. Minden évben más helyszínre visszük el a fényt – a szeretet és a remény pislákoló lángocskáját, jelezve, hogy bár mi, a mintegy 350 ezer felvidéki katolikus a hat egyházmegyén belül bárhol, akár 650 kilométer távolságra is élünk egymástól, nem vagyunk egyedül, jóban-rosszban számíthatunk egymásra“ – szögezte le végül a főszervező.

Nagy-Miskó Ildikó, ma7.sk

képek: gúta tv

hirdetés
Previous articleA Komáromi Kórházban fogadták a Dunaszerdahelyi Egészségügyi Szakközépiskola negyedikes tanulóit
Next articleElfoglalta hivatalát Branislav Becík, Nyitra megye új elnöke