HAZA HÍR-MIX Bauer Ildikó: Minden komáromi polgármestere szeretnék lenni

Bauer Ildikó: Minden komáromi polgármestere szeretnék lenni

1582
hirdetés

Az október 29-i helyhatósági és megyei választások kapcsán indított sorozatunkban eddig három független és egy pártkoalíció által indított polgármester-jelöltet mutattunk be, akik a következő években Komárom első embereként szeretnének tevékenykedni a városért és lakosaiért. Ez alkalommal az ötödik jelölttel, a Szövetség párt által indított Bauer Ildikóval beszélgettünk.

  • Ön az előző helyhatósági választáson az MKP színeiben jutott be a városi önkormányzatba, majd az Összefogás egyik alapítója lett. Mi indokolta a váltást, s a Szövetség mindhárom elődpártjának a helyi vezetőivel jól együtt tud működni, s élvezi a bizalmukat?

A békés magyar-szlovák együttélés elkötelezett híveként egy hiteles képviselet igénye fogalmazódott meg bennünk az országos törvényhozásban. Ebben nem kis feladatra vállalkoztunk: három párt szövetségét hoztuk létre később a Szövetségen belül. Országos szinten is kiemelkedő volt a komáromi helyi szervezet eredménye, amikor is nagyon konstruktívan, egyetértésben az elsők között hoztuk létre a helyi szervezetet. Tanúsíthatom, hogy mindhárom elődpárt egyéniségeivel nagyon jó az együttműködésem. Miután megtiszteltek bizalmukkal, és az önkormányzati választásokon egyhangúan jelöltek a polgármesteri címre, azt gondolom, hogy bátran fogalmazhatok úgy, hogy kölcsönös bizalomra épül az együttműködésünk.

  • Mióta foglalkoztatja a gondolat, hogy megküzdjön a felvidéki magyarság fővárosának, Komáromnak a polgármesteri székéért, s ebben mi motiválja önt? Úgy érzi, hogy az eddig végzett önkormányzati munkája során elég felkészültté vált e feladatkör ellátására?

Elsősorban szeretném leszögezni, hogy nem a székért szeretnék küzdeni. Az emberekért, célokért, eredményekért szívesen megküzdök, de a szék önmagában nem motivál. Ami motivál, hogy a már előbb említett helyi szerveztünkben tevékenykedő nagyszerű emberek, akik rengeteget tettek ezért a városért, kiválóak a szakmájukban, és persze közös az elköteleződésünk Komáromért, engem találtak érdemesnek arra, hogy a csapatot vezessem, és belevágjunk a munkába. Ez egyrészt megható, másrészt felelősség. Megkínáltak a bizalmuk által egy megtisztelő jelöléssel. Az önkormányzati munka során nagyon széleskörű jártasságra tettem szert, de nem érezném magam jó szakembernek, ha most azt állítanám, hogy teljes mértékben felkészült vagyok. Elkötelezett vagyok, és a folyamatos tanulás híve. Következetesen készülök az előttem álló feladatra, mert az eddigi eredményeim már megtanítottak, hogy munka nélkül nincs eredmény, de a munka mindig meghozza azt.

  • A Szövetség párt teljes jelöltlistát állított. Milyen alapelvek, arányok, kritériumok alapján történt a csapatépítés, s annak során a helyi elnökségi tagokkal könnyen megegyeztek-e a jelöltek személyéről?

Igen, teljes listával indulunk. Ami a gyakorlatban azt jelenti, hogy minden képviselői szék elfoglalására tudunk ajánlani egy szakmailag alkalmas jelöltet. Ami ennél fontosabb, hogy a csapat nem hatalomdemonstráció. Nem egy művileg kreált elvárás eredménye, hanem egy természetes összhang szülte egység. Olyan emberekből alakult, akik éreztek magukban ambíciót tenni valamit a közösségért. Szakmailag elismert, tevékeny emberek, akik a képességeiket társadalmi szolgálatra ajánlották. Amitől pedig a csapat működik, hogy egy a cél: egy jobb Komáromért szeretnénk dolgozni.

  • A testületi üléseken ön az egyik legkritikusabb „ellenzéki hang“. Leginkább milyen változásokat szorgalmazna, mik a prioritásai, s azok megvalósítását miként segíthetné elő az ön által képviselt női energia és látásmód?

Nyugati demokráciákban már elképzelhetetlen, hogy a női látásmódot megkülönböztessék a férfitól, ha egy politikust kérdeznek. De nem tekintem rosszindulatúnak a felütést, pontosan azért, mert egy olyan világból jövök, ahol a hagyományos szerepekkel élni érték, nem pedig eltagadni való. Érték, mert ettől látom az elesettet, aki segítségre szorul, ezért ismerem fel a rászorulót, de ebből fakad az igazságérzetem, ami az elnyomottat felkarolja, ettől érezhetem, hogy milyen nehéz minden családnak, minden háztartásnak az előttünk álló időszak. Ugyanebből fakad az is, hogy a feladatra ne státuszként tekintsek, hanem szolgálatként. Ettől nem derogál alázattal közeledni az emberekhez és empátiával átérezni a valós hétköznapi gondokat. Igen, kritikus is voltam, mert ha változást akarunk, el kell őszintén mondani, hogy mit látok másképp, esetleg mit tartok helytelennek. A kritikai gondolkodás minden fejlődés alapja. Ez nem valami ördögtől való, hanem az evolúció alapja. Most épp azt látom, hogy Komárom többet érdemel. A prioritás az, hogy minden komáromi polgármestere szeretnék lenni, és közösen a csapattal egy új lendületet adni a városnak, kiaknázni annak minden lehetőségét.

  • A jelenlegi pandémiás-háborús-energaválságos időszakban túl sok problémát kell orvosolniuk a városvezetőknek, s egyes helyi patrióták közismertebb, tapasztaltabb polgármestert szívesebben látnának a város élén. Mivel próbálja meggyőzni őket arról, hogy már ön is komárominak számít, s elég érett ahhoz, hogy minden lehetséges módon Komárom felvirágoztatásáért dolgozzon?

Nem tudtam arról, hogy van pár helyi patrióta, akiket meg kellene győznöm bármiről is. Számomra komáromi polgárok vannak, akiknek saját véleményük van. Nem szeretnék egyeseket jobban meggyőzni, mint másokat. Számomra mindenki egyformán fontos, nincs első és másodrendű polgár. Mint ahogy kicsit komáromi és nagyon komáromi sem. Én itt töltöttem gyerekkorom nyarait, itt vannak a barátaim, férjemmel itt teremtettünk otthont. Én nem csak jelképesen vagyok komáromi, hanem itt szeretném leélni az életemet. Másrészt: mi alapján állítanak ki helyi patrióták bizonyítványt, hogy elég érett vagyok-e bármihez?! Nézze, huszonévesen egy kastély újjáépítését koordináltam, programigazgatóként egy országos fesztiválért feleltem. Ha aktivista voltam, tudatában voltam, hogy ezért sem fognak mindenhol szeretni. Megtanultam, hogy ha valamit el akarok érni, azért meg kell dolgoznom. A munkától nem félek. Az eredményeim felelősségre neveltek. Bennem megvan az elkötelezettség, az alázat, amit a komáromi polgárok szolgálatába ajánlok.

A Szövetség Komáromi Helyi Szervezetének ajánlása:

Bauer Ildikó korábban Felvidék legnagyobb fesztiválja, a Gombaszögi Nyári Tábor programigazgatójaként és a Kétnyelvű Dél-Szlovákia Mozgalom aktivistájaként vált ismertté a szlovákiai közéletben. Ugyanakkor tevékeny volt a kulturális értékmentés területén – például a Madách Kastély felújításában. Tette ezt a Szlovákiai Magyarok Múzeuma projekt-koordinátoraként. Ismert idegenforgalmi szakember, aki borszakértőként is kivívta a szakma figyelmét. A Masaryk Egyetemen és a Metropolitan Egyetemen végzett kultúrmenedzser és borturisztikai szakértő a komáromi Dunamente TDM igazgatójaként, a családi borászat vezetőjeként, de a 3 Folyó Völgye polgári társulás elnökeként is tevékeny a régió idegenforgalmi lehetőségeinek kiaknázásában. Politikai megmérettetései során felkarikázással rendre az élbolyban végez. Az Összefogás alapítója, majd alelnöke, a Szövetség országos elnökségének tagja, aki a Nőtagozat alelnökeként is komoly tekintélyt szerzett a közéletben. Komárom város önkormányzati képviselője, az idegenforgalmi bizottság elnöke. Ildikó azt ígéri, továbbra is szívvel – lélekkel kész szolgálni szeretett városát, Komáromot. Megválasztásával egyértelműen megnőne Komárom érdekérvényesítő képessége és új lendületet kapnának az évtizedek óta elmaradt elmaradt városi fejlesztések.

Nagy-Miskó Ildikó, dunataj.sk

hirdetés
Previous articleČaputová: Az egész világ tisztelgett Londonban a királynő emléke előtt
Next articleMegemelik a menekültek után fizetett lakhatási támogatás összegét