HAZA HÍR-MIX Buzgárok keletkeznek, a gátakon tovább folyik a védekezés

Buzgárok keletkeznek, a gátakon tovább folyik a védekezés

1157
hirdetés

40080

Annak ellenére, hogy csökken a Duna vízszintje, továbbra is komoly gondokat okoz a víz. Észak-Komáromba önkénteseket várnak. (Folyamatosan frissülő képgalériákkal)

Éjféli adatok: Pozsony 766 cm, Bős 860 cm, Párkány 802 cm, Komárom 859 cm, Medve 873 cm.
20 órakor Komáromnál 867 cm, Pozsonynál 738 cm, Medvénél 892 cm, Bősnél 703 cm, Párkánynál 806 cm a vízszint. A Vág Gútánál a maximális vízszintről, 739 centiméterről 729 centiméterre apadt.
19 órás vízszintek: Komárom – 870 cm, Medvén is 9 méter alá került – 896 cm, Bős – 709 cm, Pozsony – 744 m, Párkány – 806 cm.

40080n
18:00 A Duna Medvénél (Csicsay Imre felvételei)
17:10 A duna vízszintje: Komárom – 873 cm, Párkány – 808 cm, Medve – 905 cm, Pozsony – 757 cm, Bős – 720 cm. Szivárgás volt a komáromi Vág töltésénél, melyet sikerült megállítani.
15:10 Már sehol sem árad a Duna Szlovákiában, Pozsonynál 768 cm, Bősnél 731 cm, Komáromnál 875 cm, Medvénél 911 cm, Bősnél 731 cm, Párkánynál 808 cm a vízszint.
Gúta Városa is önkénteseket keres. Gútán a buzgárok-töltés alatti vizátszivárgások- okoznak gondot, jelenleg is dolgoznak már az embereink és önkéntesek is a töltéseknél, de majd váltani kell az embereket. Aki segíteni tudna -főként zsákrakásról van szó, az jelentkezzen a 0917872185 telefonszámon (forrás: Delta fb-oldal).
14.00 Budapest – emberi számítás szerint – át fogja vészelni a mostani rendkívül magas árhullámot, és további kitelepítésekre már nem lesz szükség – közölte a Főváros Védelmi Bizottságának elnöke. Pesti Imre elmondta, jelenleg 884 centiméter a vízállás, és ahogy korábban jelezték, a folyó este 896 centiméter körül tetőzik Budapesten.
13.15 Szigetmonostoron vízbetörés miatt száz ingatlanból ki kell menekíteni a lakókat – erősítette meg az MTI információját a település helyettes védelmi vezetője. Bergmann Gábor annyit mondott, hogy nagy erőkkel megkezdték az érintett házak kiürítését a már korábban elkészített terveknek megfelelően. Spitz Alexandrának, a Pest megyei katasztrófavédelem szóvivőjének tájékoztatása szerint betört a Duna vize a csaknem 2300 lakosú község egy részére, ezért van szükség a gyors intézkedésre.
13.10 Magyarországon három nehéz nap van még hátra az árvízi védekezésből, de várhatóan hétfő délutánra, estére a vízszint „abszolút kezelhető” szintre csökken – közölte az MTI-nek nyilatkozva vasárnap délben Széles Sándor Győr-Moson-Sopron megyei kormánymegbízott.
Győrnél, ahol most 808 centit mutat a mérce, már mintegy 30, a legkritikusabb ponton, Győrújfalunál 20-22 centimétert apadt a Mosoni-Duna; utóbbi helyen minden olyan kritikus ponton sikerült megerősíteni a gátat, ahol veszély keletkezett, minden suvadást, minden törést sikerült betömni, most viszont – az Öreg-Dunából visszaduzzadó víztömeg nyomása után – a távozó ár szívóhatása jelent problémát.
A viszonylag gyorsan levonuló ár vákuumot teremtve húzza le a gátról a védőfóliát, amely az átázástól védi a töltést, az emiatt kialakuló felázás pedig növeli a gátszakadás veszélyét. Széles Sándor utalt arra: néhány napja Németország több településén kétméteres apadás után éppen ezért történt gátszakadás. A kormánymegbízott hozzátette: a későbbiekben is szükség lesz civil önkéntesekre, különösen azokon a területeken, ahol a legintenzívebb védekezési munkálatok folytak, folynak, hiszen ezeket a területeket is rendbe kell majd tenni. „Aki úgy érezte, hogy kimaradt a homokzsáktöltésből, az két hét múlva a homokzsák-ürítésben részt vehet” – mondta.
13.00 Keszegfalunál, a gáton – minél több önkéntes kellene, gyülekező a városi rendőrség mellett. Boldoghy Olivér felvétele. 40080b
12.50 Komáromból Párkányba vezényelnek 20 katonát – döntött a Nyitrai kerületi válságstáb. Martina Balleková, a védelmi minisztérium szóvivője elmondta, Komáromban továbbra is rendelkezésre áll a Tatra 815 katonai gépjármű. Peter Vojtek katonai parancsnok megerősítette, hogy szükség esetére továbbra is készültségben van két Mi-17-es helikopter.
12.40 A rendkívüli dunai árhullám tetőzése Esztergom alatt jár – közölte az Országos Műszaki Irányító Törzs (OMIT) vasárnap délben az MTI-vel, hozzátéve, az előrejelzések szerint a Duna Budapesten vasárnap este 895 centiméter közeli vízállással tetőzik, ez 35 centiméterrel haladja meg a 2006-os rekordot. Jelenleg 807 kilométeres töltésen van árvízvédelmi készültség Magyarországon, ebből rendkívüli az árvízi védekezés 191 kilométeren: Győr-Moson-Sopron megyében a Duna menti és Mosoni-Duna menti, Komárom-Esztergom megyében, és Pest megye Budapest feletti területén, a Duna menti védvonalakon.
12.30 Csehországban lassan apad a Moldva és az Elba, de a heves esőzések következtében több kisebb folyó, patak megáradt és medréből kilépve helyi árvizeket okozott. Az országos árvízvédelmi hatóság vasárnap déli helyzetjelentése szerint a Moldván és az Elbán már csak öt helyen van harmadfokú, tehát a legszigorúbb árvízkészültség. Továbbra is magas, és veszélyes az Elba vízszintje Melníkben, Ústí nad Labemben és Decínben. A további két veszélyes hely a Moldva dél-csehországi szakaszán van. Az országszerte érezhető közlekedési gondok péntektől vasárnapig alig enyhültek.
12.15 Almásfüzitő-Esztergom vasútvonal töltésének egy részét alámosta a víz, és 10-15 centiméter vastagságban elöntötte a mellette futó 10-es főutat – tájékoztatta a megyei katasztrófavédelem szóvivője. Stolczenberger Klára közölte, hogy a víz a 10-es út melletti szántóföldre folyik, így emberéletet és lakóházakat nem veszélyeztet. Százötven embert azonnal a helyszínre irányítottak és megkezdték a védekezést. A vasutat és a közutat korábban lezárták a forgalom elől.
12.00 Almásfüzitő és Dunaalmás között komolyabb vízátfolyás keletkezett az első árvízvédelmi vonalon, a Duna vize lakatlan területre zúdul. A védekezési munkálatok a második védelmi vonalon folynak – közölte Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke. Orbán Viktor kormányfő a helyszínen tartózkodik.
11.50 A híreszteléssel ellentétben Kabátfalu és Keszegfalva között a Vág-töltés nem szakadt át. „A helyszíni szemle után leszögezhetjük, hogy a gáton buzgárok keletkeztek és a gát alját meg kellett erősíteni, hogy az ellensúly meggátolja, hogy az átszivárgó víz alámossa a gátat. A munka a gáton a rendőrkadétok, a tűzoltók és a vízügyi szakemberek bevonásával jelenleg is folyik” – tájékoztatott a komáromi Városi Hivatal
11: 44 Kis-dunai helyzet: „Enyhén apadni kezdett a Kis-Duna. Reggel óta mostanáig 4 cm-t. A Tőkési ág is újra lefelé folyik. A vízügyi szakemberek lassú apadást jeleztek, viszont a helyzet továbbra is komoly, áznak a töltések. Figyeljük a gátakat, segítve gátőreink munkájá” – tájékoztatta portálunkat Bacsó László, Nyárasd polgármestere.
11.00 Még nincs vége – írja Boldoghy Olivér facebook oldalán, majd így folytatja felhívását: a földgát Keszegfalunál és Gadócnál veszélybe került, a szivárgásokat meg kell állítani, sürgősen további zsákokra van szükség! Az egyetem melletti terepen külsős rendőrök vették át az irányítást, némi kompetenciazavar állt be, de a zsákok hamarosan itt vannak, ezért aki tud, jöjjön egy kicsit homokozni!

10.00 Észak-Komáromban kérik az önkénteseket, hogy mielőbb és minél nagyobb számban jelentkezzenek zsákolásra és a zsákok elszállításánál szükséges munkára a komáromi Városi Rendőrség épületénél!
08.30 Győrújfalunál apad már a Mosoni-Duna; a kora délutáni tetőzés óta csaknem húsz centimétert csökkent a vízszint – közölte a legveszélyeztetettebb szigetközi település polgármestere. „Nem is jó nekünk, ha rögtön 50-60 centit visszahúzódik a víz, hiszen az növeli a suvadás veszélyét. Folyamatosak az átfolyások, folyamatosak a buzgárok, de mindent megoldunk. El kell érnünk a 150-160 centis apadást két napon belül, és akkor vehetünk egy mély lélegzetet” – mondta Nagy Imre Attila.
08.00 Meghosszabbítja a parlament a dunai árvíz miatt kihirdetett veszélyhelyzetet – jelentette be Orbán Viktor miniszterelnök vasárnapi esztergomi sajtótájékoztatóján, jelezve: az árhullám Budapesthez közeledik. Döntő két nap következik, mert olyan helyen lesz árvízi veszély, ahol a legtöbb ember él, és a legtöbb érték van veszélyben, „tehát most kell még minden erőnket összeszedni” – mondta a kormányfő. Orbán Viktor miniszterelnök vasárnap a Duna-kanyarban és Budapesten irányítja az árvízvédelmi munkálatokat.
07.45 Nagymaroson ismét betört a Duna a Váci utcába, ahol a víz három-négy házat kerített körbe, a lakókat kimenekítették
07.30 Felvidéken sehol sem áradt tovább és a legtöbb helyen már folyamatosan apadt a Duna Szlovákiában vasárnap reggel, a folyó vízszintje Révkomáromnál lassan de folyamatosan csökkent, Párkánynál pedig már hajnal óta nem emelkedett.
07.00 Változatlanul állandó megfigyelés alatt tartották a dunai gátakat a hét végén a Duna szlovák határhoz közeli szakaszán Ausztriában, de már itt is megkezdődött az árvíz utáni takarítás és helyreállítás. Vasárnap reggelre is csak lassan apadt a Duna vízállása Hainburgnál, az osztrák-szlovák határtól tizenöt kilométerre nyugatra, de már itt is megkezdődött az árvíz utáni takarítás.
Ausztriában mindenütt apadtak a folyók csütörtök óta a rendkívüli áradásokat követően. Utolsóként Bécstől keletre, Alsó-Ausztria keleti részében kezdődhetett meg az elöntött utak és településrészek rendbetétele. A tartományban a hadsereg közlése szerint még ezer katona dolgozott vállvetve az önkéntes tűzoltókkal és más civil segítőkkel. Az árvíz utáni takarítás mindenhol versenyfutást jelent az idővel, mert ha a házakat elöntő 20-40 centiméteres iszapréteg megszárad, akkor nagyon keményre megköt és még nagyobb károkat okoz a lakóhelyiségekben.
06.30 Lassú apadásra kell számítani a Duna Győr-Moson-Sopron megyei szakaszán, ahol eddig összesen 254 lakót kellett kitelepíteni, és szombaton 182 ezer zsákban 2600 köbméter homokot építettek be a töltésekbe – közölte a Győr-Moson-Sopron Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság. A védekezésben 4600-nál is többen vettek részt, köztük 2211 önkéntes, 880 katona, a vízügyi szervek 674, a katasztrófavédelem 330 munkatársa.
06.00 Továbbra is három települést – Pilismarótot, Dömöst és Kisoroszit – nem lehet közúton megközelíteni az árvíz miatt az Utinform vasárnap kora reggeli összesítése szerint. A Magyar Közút honlapján olvasható részletes felsorolás szerint 65 útszakaszon van korlátozás érvényben, ebből 53 a teljes útlezárás és 12 a félpályás.
05.00 Dél-Komáromnál 3 centimétert apadt a Duna az elmúlt órákban, az Országos Műszaki Irányító Törzs legutolsó mérése szerint vasárnap 5 órakor 842 centiméter volt a vízszint, 3 centiméterrel alacsonyabb a szombat 23 órai 845 centis tetőzésnél.
04.00 Esztergomnál 813 centiméterre csökkent a Duna vízszintje, szombaton 23 órakor 814 centimétert mértek. A tetőzés ezekben az órákban várható Nagymarosnál, ahol 747 centimétert mutatott a mérce. Szentendrénél 788 centiméter magas a folyó vízszintje, előtte 3 órán keresztül 786 centiméter volt, míg Budapesten 4 órakor 881 centiméter volt, éjfél óta óránként egy-két centimétert nőtt.

Fényképes összefoglalóinkat a Képgalériánkban ITT>>> érik el.
Felvidék.ma 9/6/2013

hirdetés
Previous articleÁrvíz – Almásfüzitő és Dunaalmás között 250 hektárt öntött el a víz
Next articleKomáromi autótesztelő: Škoda Octavia 3 1.6 TDI Ambition: Felsőbb osztályba lépett