HAZA AUTÓVILÁG Komáromi autótesztelő: Škoda Octavia 3 1.6 TDI Ambition: Felsőbb osztályba lépett

Komáromi autótesztelő: Škoda Octavia 3 1.6 TDI Ambition: Felsőbb osztályba lépett

2826
hirdetés

octa 01A cseh gyár eladási statisztikáit idehaza a Fabia vezeti ugyan, de Európában az Octavia. Nem is kevéssel. Magyarán: ez a Škoda stratégiailag legfontosabb modellje. Ennek  megfelelő műgonddal tervezték meg Mladá Boleslavban a harmadik generációt, amely – természetesen – jobb és szebb lett, mint az előd. Nem is kevéssel… Középső szereltségben, 105 lóerős dízelmotorral és ötfokozatú kézi váltóval kaptuk meg tesztelésre. Ja, és limuzin változatban, mert már kombiként is kapható.

Alaktan

Kezdjük a méretnövekedéssel, mert ebből egy igen fontos dolog adódik. Tehát: hosszúság 4659 (+90), szélesség 1814 (+45), tengelytáv 2686 (+108) mm… Nos, kérem, ezek a bővítmények tökéletesen elegendőek ahhoz, hogy a korábban bizonytalanul ide-oda sorolt autót most már egyértelműen középkategóriásnak nevezhessük! A felfelé pozicionálást egyébként a Rapidtól való egyértelmű elkülönülés is szükségessé tette, hiszen az alig 9 cm-rel rövidebb a „kettes” Octaviánál. Ennyit tehát a méretekről és a számokról, következzenek a formák.

Nos, az újdonság már akkor – magyarán: az első rápillantásra – jóval elegánsabbnak tűnik az elődnél, mielőtt meg egyáltalán tudnánk, hogy mitől. Aztán sorra észrevesszük az új hűtőrácsot, a széles légnyelőt, a jóval impozánsabb lámpákat, a nagyobb és sarkosabb ködfényszórókat, a dinamikusabban bordázott motorháztetőt. Ha pedig hátraballagunk, egészen biztos, hogy az „audis” hátsó lámpákon akad meg elsőként a szemünk, de a rendszámtábla melletti, pengeélesen megtört síkokat is lehetetlen elnézni. Eltűntek az autót körülvevő gumicsíkok is, ami nagyot dobott az elegancián, ugyanakkor picit rontott a körkörös védelmen.  Az ajtók felső fémkeretét sokkal ízlésesebb fekete műanyagra cserélték, de a hátsókból még kifuttattak egy-egy „cápauszonyt”, aminek korábban szintén híre-hamva sem volt. Tegyük hozzá: jól mutat…

Belvilág

Itt is a térnyerés a legértékesebb hozadék. Még a közvetlen előddel összehasonlítva is, az első generációval pedig tényleg ég és föld. A tengelytáv jelentős megnyújtásából főleg a hátul utazók profitálnak; az idevágó kép önmagáért beszél. Mi több, a kapitális csomagteret is sikerült tovább tágítani: a növekmény alapméretben 5, bővítés után 285 liter! S mivel az ötödik ajtó gyakorlatilag az égig nyílik, bolti csomagolásban rámolhatunk be és szállíthatunk haza akár egy méretesebb hűtőszekrényt vagy mosógépet is. A kisebb pakolóhelyek száma és össztérfogata a kategória átlaga; itt praktikus újdonság a középkonzolon kialakított mobiltelefon-tartó.

Az ülések elöl-hátul egyaránt nagyok, jól formázottak és kiváló tömésűek. Elöl középen ott a JUMBO BOX, amely rakodótér és állítható kartámla is egyben; hátul viszont legalább egy kihajtható könyöklőt elvártunk volna, de ez ebben a szereltségben csak a kombi kiváltsága. Kárpótlásként van két szellőzőnyílás, amely a korábbi modellekben nem volt. Ami pedig a középső Ambition fokozat értékesebb szereltségét illeti: teljes körű elektronikus menetszabályozás, térdlégzsák, USB + SD-kártyaolvasó rádió, klímaberendezés, tempomat. Az opciós holmik közül a kétzónás légkondi (531 €), a fűthető elülső ülések (211) és a hátsó parkolószenzorok (383) kényelmét, illetve biztonságát élvezhettük.

Az országúton

Mivel az új Octavia dízelesként az 1,6-os motor 90 lóerős változatával is megvásárolható, az ugyanekkora hengerűrtartalmú 105 lovas a középsővé lépett elő (a csúcs a kétliteres, 150 lóerős TDI). Tesztautónkban ötfokozatú kézi váltóval társították, de 2320 euróért hétlépcsős, kétkuplungos DSG automata is kérhető ugyanehhez a motorhoz. Átlagfogyasztásaként botrányosan kevés 3,8 litert tüntet fel a gyártó; 100 kilóval könnyebb padlólemez ide, start-stop rendszer és energiatakarékos gumik amoda, ez azért túlzás. Viszont aki ezt nem olvassa el, holtbiztos, hogy imába foglalja a reálisan elérhető 4 és fél litert is. Mert tapasztalatból állítom, hogy ez viszonylag simán kiautózható – persze csak ha elfelejtjük a szemafortól-szemaforig sprintversenyeket, a padlógázos előzéseket, meg úgy általában a dinamikus vezetést. Nem igazán fog fájni: egy 1,6-os dízelmotort nem ilyesmire találtak ki. Élvezhetjük helyette az autó kiváló menettulajdonságait, a tökéletes hangszigetelésből eredő csendes utasteret, a pontos és ideálisan szervózott kormányzást – a francnak kell ide a sportos vezetés. Arra különben is ott a 180 lóerős benzinverzió…

Vas Gyula
(A szerző felvételei)

ADATLAP
Hengerűrtartalom:         1598 cm3
Teljesítmény: 77 kW (105 LE)/3000–4000min-1
Nyomaték: 250 Nm/1500–2750min-1
Sebességváltó: ötfokozatú kézi
Legnagyobb sebesség: 194 km/óra
Gyorsulás 0–100 km/óra: 10,8 s
Csomagtér: 590–1580 l*
Gyári átlagfogyasztás: 3,8 l/100 km
Tesztfogyasztás: 4,5 l/100 km
CO2-kibocsátás: 99 g/km
Ár: 18 970 euró
Az alapmodell ára: 13 990 euró

* defektjavító szettel; pótkerékkel 22 literrel kevesebb

dunataj.sk

[nggallery id=58]

hirdetés
Previous articleBuzgárok keletkeznek, a gátakon tovább folyik a védekezés
Next articleA nemzeti összetartozás napja a Selye János Gimnáziumban